Ексклюзиви
четвер, 07 березня 2019 07:45

Перепис населення проведуть 2020 року

Автор: WWW.UKRINFORM.UA
  Соціолог Олександр Гладун:  ”Ми точно знаємо, що людей стало менше.  Перепис покаже, наскільки”
Соціолог Олександр Гладун: ”Ми точно знаємо, що людей стало менше. Перепис покаже, наскільки”

2020 року в Україні проведуть загальний перепис населення. Пробний облік зроблять у грудні цьогоріч в Оболонському районі столиці й Бородянському районі на Київщині, кажуть у Державній службі статистики.

— Організація об'єднаних націй рекомендує проводити загальний перепис раз на 10 років, — говорить 62-річний Олександр Гладун із Інституту демографії й соціальних досліджень. — В Україні вперше та востаннє його робили 2001-го.

Чому більше не робили?

— Перепис роблять у роки, які закінчуються на "0" або "1", щоб синхронізувати облік населення в усіх країнах світу. У нас планували на 2011-й, але не вистачало грошей. Перенесли на 2012 рік, але завадили вибори. Потім — на 2013-й, але знову забракло грошей. Запланували на 2020 рік.

Що дає перепис?

— Показує реальний стан суспільства: точну чисельність, національність, мовні ознаки, міграційну активність і джерела заробітків.

Дослідження дає можливість побачити зміни в населенні окремих областей. Можна дізнатися статево-вікову структуру. Це допомагає визначити необхідну кількість навчальних закладів, робочих місць, пенсійних і соціальних фондів. Від цього можна планувати соціально-­економічну політику.

Питання про сім'ю у переписі дасть знати, якої площі мають бути будинки, скільки кімнат необхідно та які комунальні послуги необхідні.

Як його проводитимуть?

— Шляхом опитування. Населені пункти поділять на комірки. На кожній працюватиме один переписувач. Після цього його дані перевірять повторно, чи всіх опитав.

Раніше відповіді записували на паперах. Під час пробного перепису плануємо зробити це на планшетах. Також розглядають можливість перепису через інтернет.

Потім відповіді потрапляють до соціологів, які оприлюднюють результати.

Яких результатів очікуєте?

— Під час перепису від людей не вимагають жодних документів. У Радянському Союзі у паспортах мали графу націо­нальність. Зараз її немає. Кожен може назватися тим, ким себе вважає. Це стосується тих, у кого батьки різних національностей. Є також процес асиміляції, коли довге перебування в певній країні змінює сприйняття.

Ми точно знаємо, що людей стало менше. Перепис покаже, наскільки.

А як обліковуватимете жителів окупованих територій?

— Ніяк. У Крим представників материкової України не пускають, їхати на Донбас — небезпечно. Перепис буде тільки на підконтрольних Україні територіях.

Зараз ви читаєте новину «Перепис населення проведуть 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути