Ексклюзиви
пʼятниця, 11 жовтня 2019 06:40

Переобладнають найбільший радіотелескоп

Науковці з Нідерландів, Латвії та Італії відвідали місто Золочів на Львівщині, щоб допомогти осучаснити найбільший в Україні радіотелескоп. 32-метрову антену планують переобладнати за рік-два і долучити до міжнародної мережі. Це допоможе відкривати нові об'єкти у Всесвіті й досліджувати космос.

— Цю антенну систему в Золочеві побудували 1986‑го й використовували для космічного зв'язку, — розповідає керівник Центру космічних досліджень і зв'язку 39-річний Віктор Ожінський. — На цій базі ми будуємо новий радіотелескоп. Тривають роботи з його модернізації. Держава виділяє на це гроші. Вже встановили нову систему керування та виготовили приймачі різних діапазонів, які тестують щодня. Осучаснення триватиме кілька років. Це великий вклад у розвиток космічної галузі України. Адже започатковуємо нові технології, підтримку підприємств. Космічні дослідження на світовому рівні, в складі найбільших світових мереж — це престиж України як космічної держави.

У міськраді Золочева кажуть, що цей об'єкт розташований на території сусідньої Сасівської сільської ради і стосунку до міста не має. База завжди була закрита, режимна і майже не впливала на життя та розвиток ­міста.

Зараз ви читаєте новину «Переобладнають найбільший радіотелескоп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути