вівторок, 24 липня 2018 05:25

"Перед школою діти мають багато розфарбовувати й малювати"

— Торік син пішов до першого класу. За два місяці до цього найняли йому репетитора. Учив рахувати і читати по складах. Після занять учитель давав домашнє завдання — прописи в зошиті або прочитати текст на кілька речень. Уроки вчили регулярно. Це малого дисциплінувало, — розповідає киянка 38-річна Наталія ­Прокопенко. Її син Микита букви і цифри вивчив ще в дитсадку.

За два тижні до вересня жінка почала будити сина раніше. Поступово дійшли до потрібного часу. Завдяки цьому дитина легше увійшла в навчальний графік.

— Зі школи Микита приходив не втомленим. Трохи відпочивав, потім брався за домашню роботу.

Раніше дітей віддавали на дошкільні курси, щоб підготувати до тестування для вступу в перший клас. Зараз навчальні заклади таких іспитів не проводять. Дітей приймають у школу за місцем прописки.

— Часто батьки бояться, що дитина буде неуспішною, тому активно готують її до школи. Уміти читати і писати першокласник не мусить. Має знати найуживаніші букви, розвивати фонематичний слух, говорити українською і вивчати нові слова, — розказує Інна Большакова, 42 роки, методист, співавтор підручників для першого класу Нової української школи. — У першому класі починають вчити від букви "а". Далі літери зливають у склади. Є спеціальна методика, як правильно вчити дитину читати і писати. Якщо батьки не знають, нехай не беруться. Потім учителю важко перевчати одних учнів і навчати інших.

Готувати дитину до школи починають за місяць. Пояснюють, чим вона цікава і важлива. Формують позитивну мотивацію до навчання.

— Готовність до навчання — індивідуальна річ. Вона не завжди залежить від віку. Дитина готова до школи, якщо може довгий час утримувати увагу, зосереджуватися на навчанні. Має бути посидючою, чути, розуміти і виконувати прохання дорослих. Першокласник повинен уміти ефективно взаємодіяти з однокласниками, учителем, долати конфліктні ситуації, — каже кандидат психологічних наук 34-річна Ірина Губеладзе. — Головне — не "купувати" бажання дитини навчатися. Мовляв, проходиш тиждень у школу, а на вихідних підемо в ігроленд чи на каруселі. У неї має бути бажання дізнаватися щось нове.

Спеціаліст радить разом із дитиною обрати шкільне приладдя і ранець. Це викличе інтерес до навчання.

Головне, аби учень був готовий до школи фізично. Здоровий школяр має застуджуватися не частіше п'яти разів на рік.

— Якщо дитина може дістати рукою через голову до протилежного вуха, шкільні навантаження будуть їй під силу. До вступу в перший клас мають почати рости хоча б чотири постійні зуби, — каже психолог Наталія Носаль, 47 років. — Важливо приділити увагу розвиткові кисті руки. У школі багато писатимуть. Дошкільнята до цього не звикли. Тому можуть швидко втомлюватися. Перед школою діти мають багато розфарбовувати і малювати. При цьому слід пильнувати, щоб дитина правильно тримала олівець. Варто навчити користуватися ножицями, вирізати по прямій лінії. Можна багато ліпити з пластиліну. Це добре розвиває дрібну моторику, яка також потрібна для писання.

Зараз ви читаєте новину «"Перед школою діти мають багато розфарбовувати й малювати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути