четвер, 02 грудня 2021 07:45

Пенсію оформлятимуть у "Дії"

З 29 листопада перерахувати й оформити пенсію можна безкоштовно онлайн у додатку "Дія".

— Щороку понад мільйон українців оформлюють призначення чи перерахунок пенсії. При цьому годинами стоять у чергах. Перенести ці послуги в онлайн було необхідно, — говорить міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, 30 років. — Ми максимально спростили процедуру: скоротили кількість документів, полів для заповнення та час очікування.

Для оформлення пенсії необхідно завантажити на смартфон "Дію" та авторизуватися. У розділі "Пенсії, пільги та допомога" обрати пункт "Призначення пенсії". У ньому заповніть коротку анкету, вказавши місце проживання, вид пенсії та спосіб виплати. Потім внесіть інформацію про трудовий стаж, догляд за дітьми чи непрацездатними особами й інші дані, які впливають на розрахунок виплати. Наостанок завантажте скан-копії паспорта, ідентифікаційного коду та лишіть кваліфікований електронний підпис.

Рішення про призначення пенсії ухвалюватимуть 10 робочих днів. Відповідь або лист про потребу уточнити дані прийдуть на електронну пошту.

— Це швидкий і надійний спосіб. Документи в електронному форматі завжди доступні й ніде не загубляться, — каже фахівець із розвитку електронних послуг 31‑річний Мстислав Банік. — Ми звикли користуватися паперовою формою, але це додає проблем. Коли люди йдуть на пенсію, то починають шукати всі необхідні документи, які могли з часом загубиться, зіпсуватися. Або об'їжджають підприємства, де працювали, щоб узяти якусь довідку.

Паралельно оформити чи перерахувати пенсії можна буде й у старому варіанті.

— Міністерство не дискримінує паперове оформлення, — додає Банік. — Воно завжди залишається доступним. Але в більшості вже є відповідні телефони для "Дії". Також пенсіонери мають родичів чи знайомих, які можуть допомогти з правильним заповнення заяв. Проблем з цим не повинно бути.

У "Дії" також доступні інші послуги: заява на субсидії, довідки про трудовий, страховий стаж, доходи пенсіонера, витяг із реєстру застрахованих осіб.

Зараз ви читаєте новину «Пенсію оформлятимуть у "Дії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути