четвер, 11 серпня 2022 00:50

Пенсії піднімуть двічі

До кінця 2022 року пенсіонерам двічі підвищуватимуть виплати. Збільшення заплановане в жовтні та грудні в рамках урядової програми підтримки пенсіонерів.

— З 1 жовтня щомісяця доплачуватимуть по 300 гривень людям, старшим 70 років, — каже міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, 43 роки. — Ті, хто має ще й повний страховий стаж — 30 років для жінок і 35 для чоловіків, отримуватимуть мінімум 3 тисячі гривень на місяць. Тим, у кого страховий стаж менший, пенсію підвищуватимуть пропорційно цим 3 тисячам. Її нараховують кожному індивідуально.

З 1 грудня пенсії піднімуть через збільшення прожиткового мінімуму. Він зросте на 200 грн — до 2684 грн. Особам до 70 років нараховуватимуть мінімум 2,5 тис. грн. Іншим людям розмір надбавки встановлюватимуть пропорційно.

В Україні вже є доплати для людей старших 70 років. Вони ввійдуть до майбутньої системи базового доходу, що запрацює з 2023 року.

— Тоді на рівні законодавства чітко встановлять суму, яку визначать із мінімальних витрат на проживання пенсіонера, — говорить ексміністерка соціальної політики 47-річна Марина Лазебна. — Запрацює універсальна система пенсійних накопичень, які працівник та її роботодавці здійснюватимуть, доки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу після завершення трудової діяльності. Але такі виплати отримають лише власники повного страхового стажу.

Рішення української влади про базовий дохід — це піар, вважає економіст Іван Хомич:

— У нас і раніше давали доплати пенсіонерам, яким понад 70 років. Тепер хочуть робити це у вигляді надбавки в рамках базового доходу. Зараз пообіцяли більше платити пенсіонерам, яким понад 65 років. Реалізація такої ідеї малоймовірна.

В Україні склалася критична ситуація з Пенсійним фондом. Грошей не вистачає і не вистачатиме. Пенсії залишатимуться низькими, бо ціни в магазинах зростають швидше і життя стає дорожчим. На запуск накопичувальної пенсії знадобляться десятиліття, а щоб виплачувати людям гроші в розмірі базового доходу, бюджету потрібні величезні кошти. Нині пенсіонерів рятують виплати від іноземних організацій.

В Організації Об'єднаних Націй пообіцяли компенсувати витрати на життя українським пенсіонерам. Платитимуть по 6,6 тис. грн. Для цього не треба мати статус внутрішньо переміщених осіб, бажано проживати на окупованих або звільнених територіях. У пріоритеті — жителі населених пунктів, найбільш постраждалих від війни.

Щоб отримати виплату, пенсіонерам необхідно залишити заявку на платформі "єДопомога". Мінсоцполітики перевірить дані заявника та відправить на розгляд представникам ООН. Вони прийматимуть рішення індивідуально. Також пенсіонери можуть отримати 2,5 тис. грн допомоги від Червоного Хреста. Умови для отримання подібні.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Пенсії піднімуть двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути