вівторок, 28 серпня 2018 07:55

Парад пройшов під "Марш нової армії" та вітання "Слава Україні!" – "Героям слава!"

— В 2014 году — как раз после первых боев за ­Донецкий аэропорт — я при­ехал в Киев. Был здесь, на Крещатике. А тут — суббота, люди спокойно гуляют. Все должны понять — мы там, чтобы сейчас был праздник. Так дол­жно быть, — говорить ­43‑річний ветеран АТО Максим. Прийшов на Хрещатик — на святкування 27-ї річниці незалежності України.

Цьогоріч у параді вперше взяли участь капелани — священнослужителі, що допомагають військовим на фронті. Вони розпочали урочистості з молитви за Україну. Уперше від 2008 року над столицею пролетіла військова авіація — 29 літаків і вертольотів. Новою була й музика — "Марш нової армії". Цитатою з нього президент розпочав промову. Пролунало нове військове вітання — "Слава Україні!" — "Героям слава!"

Також уперше за історію незалежності на парад окремою "коробкою" вийшли жінки — 120 курсанток Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка й Військового інституту телекомунікації та інформатизації імені Героїв Крут.

— Армия готова воевать, но готовы ли общество и страна? Готовы, что Киев будет сидеть без света, без воды, без транспорта, что начнут падать бомбы, что мосты будут разбиты, что здесь будет пол­ный хаос? Вопрос риторический, — Максим говорить пристрасно, як у театрі. Доки бесідуємо, підбігає хлопчина й вручає йому білу троянду. Коротке "спасибі". — Если бы в августе 2014 года не зашли российские войска, АТО было бы закончено где-то к ноябрю. Поверьте человеку, который все это наблюдал — там все заканчивалось. Но кто в XXI веке рассчитывал, что одна страна в открытую нападет на другую?

Щоб побачити дійство, зусібіч до Хрещатика й Майдану незалежності з ранку сходяться люди. Батьки несуть дітей на плечах, молодь вилазить на дахи зупинок і кавових кіосків. На розі вулиці Прорізної стоїть тягач для аварійної евакуації військової техніки. На нього вилазять кілька дітей і підлітків. До початку параду військові на них не звертають увагу. О 9:50 всіх просять злізти. Заводять двигун. Сизий дим заповнює простір. Жінка непритомніє на східцях під каштаном. Відливають водою. Менш як за кілька хвилин медики забирають її у припарковану за тягачем "швидку".

Натовп вітає оплесками іноземних учасників параду. Хрещатиком марширували представники Канади, США, Австрії, Швеції, Литви, Латвії, Естонії, Румунії, Словаччини, Польщі, Чехії, Німеччини та Чорногорії. Полякам плескають найтихіше.

— У вас є відчуття свята? — звертаюся до військовослужбовця поруч.

— Звичайно.

— Але вчора на Донбасі загинули четверо.

— На війні люди гинуть щодня, — коментує Олексій, 43 роки. Вважає, такі паради потрібні як цивільним, так і військовим.

— Щоб підняти патріотичний дух населення, щоб воно розуміло, що триває війна, що армія стає сильнішою, що ми переможемо однозначно. Це і для військових така подія значуща. І для тих, хто 2014–2015 роках воював, це нагода зустріти побратимів.

Поблизу магазину "Рошен" на Бессарабському ринку зібралися пікетувальники. Поруч із чотирма протестувальниками стоять десятеро поліцейських. Одна з учасниць — білявка пенсійного віку в темних окулярах — радить винести президента з хати, бо засмердівся.

— Заплатіть мені гроші, заплатіть! Ви ж кажете, що ми всі проплачені. Якраз нам пенсію не платять, — її подружка торгується з натовпом. На лівій руці має синьо-жовтий браслет.

Хрещатиком прогулюється одинокий мітингувальник. Несе саморобний плакат, що закликає киян стати за президента стіною.

Чоловік у військовому однострої та сонцезахисних окулярах стоїть осторонь натовпу, тримаючи руки за спиною. Олександрові — 39 років, але має вигляд значно молодший. Прізвища не називає.

— Неможливо закінчити війну за годину, тим більше, з таким противником, як Росія. Тоді він не знав, сказав не подумавши. Довелося вибачатися, — коментує він слова Петра Порошенка про передвиборну обіцянку завершити АТО протягом кількох годин.

— Хоч хтось вибачився за хоч щось. Усі наобіцяли, і ніхто не вибачався, — додає чоловік ­поруч.

2 тисячі гривень отримав кожен військовий за участь у параді.

3,2 тисячі гривень витратили з на пальне для трьох репетицій і параду БМП-2 — модернізованої бойової машини. Усього таких було 10. Вони спалюють 92 л дизелю на 100 км. Щоб доїхати від столичного заводу імені Антонова до місця проведення параду, один БМП-2 використав майже 15 л дизпалива — до 400 грн в один бік. До параду залучили 250 одиниць військової техніки, зокрема 40 — важкої броньованої, 100 автомобілів і бронетранспортерів, 30 артилерійських систем і стільки ж ракетних комплексів.

Концерт закінчився через обстріл

120-метровий прапор України запустили в небо на повітряних кульках в Авдіївці на Донеччині 23 серпня. Він полетів на тимчасово окуповані території в сусіднє місто Горлівка.

У місті Красногорівка, що за кілометр від передової, дав концерт вокально-інструментальний ансамбль "Смерічка". Місцеві спочатку насторожено вловлювали мотиви знайомих пісень "Червона рута", "Якщо любиш, кохай".

— Ми слухали ці пісні й оживали. Їх співала моя мама і мене навчала, — говорить Наталія, колишній медичний працівник місцевої лікарні. — Близько десяти років тому ці пісні почали зникати з теренів Донбасу. Хтось цілеспрямовано знищував українську культуру, музику. І насаджував нам російське. Тому сьогодні нас так небагато зібралося. А приїхала б сюди група з Росії чи якийсь російськомовний український гурт, половина Красногорівки зійшлася б.

Концерт закінчився на півгодини раніше — на лінії розмежування почався бій.

У місті Покровськ на Донеччині 24 серпня стартував автопробіг. Машини проїхали містом і вирушили під селище Піски. Там люди взяли участь у відкритті монумента загиблим бійцям української армії.

Пам'ятник звели на місці загибелі українських солдатів, які полягли в бою 14 вересня 2014 року. Тоді загін бійців добровольчого батальйону "Дніпро 1", 93-ї механізованої бригади і 17-ї танкової бригади попав у засідку. Росіяни розстріляли їхню колону, загинули шестеро наших захисників.

Перед початком урочистостей бойовики обстріляли позиції українських військових із ручних гранатометів. З місця, де освятили монумент, було видно за деревами дим від розривів зарядів.

Зараз ви читаєте новину «Парад пройшов під "Марш нової армії" та вітання "Слава Україні!" – "Героям слава!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути