четвер, 02 липня 2009 07:54

Пам"ятнику Леніну відбили носа

У вівторок о 4.30 на пл. Бессарабська в центрі Києва понівечили пам"ятник Леніну. Очевидці розповідають, що чоловіки залізли нагору по драбині. Кувалдою відбили носа, вуса, бороду та кисть лівої руки. Припускають, що це зробили активісти Конгресу українських націоналістів на чолі з Миколою Коханівським.

У КУН підтверджують: їхній однопартієць причетний до події.

— Офіційного рішення партії не було. Це особиста позиція й ініціатива  Коханівського. Зараз він у Шевченківському райвідділі міліції, — кажуть у прес-службі КУНу.

У вівторок по обіді біля побитого пам"ятника зібралися з десяток активістів Комуністичної партії. Літній чоловік розмахує червоним прапором. Перехожі роздивляються понівеченого вождя. До пам"ятника підходить 56-річний киянин Олександр Новицький. До пенсії він працював у "Київенерго".

— Це — вандалізм. Націоналісти зробили це вночі, таємно, я по телевізору бачив. Так вони робили під час Великої Вітчизняної та після — стріляли в спину із засади. Дикі люди. Для них немає значення, що це — пам"ятка архітектури, внесена до каталогу ЮНЕСКО, як наша Софія (Софійський собор. — "ГПУ") і лавра. Я он до Грушевського теж не дуже дружньо ставлюся. Так що це значить: я маю його розгромити? У Лондоні стоїть пам"ятник Карлу Першому, а через кілька кроків Кромвелю, який його позбавив голови. Люди вивчають історію, розумнішими стають. Якщо зносити пам"ятки тоталітаризму, то й усі будинки в Києві треба разом із ними, бо побудовані в ті часи. А з ними — фабрики й заводи. Соромно, що свого не побудували за роки незалежності, а старе руйнуємо, — каже Олександр Новицький.

Офіційного рішення партії не було. Це особиста ініціатива Коханівського

На лавку біля монумента сідають дві жінки.

— Мені байдуже до пам"ятника. Я звикла до цього місця. Коли з кимсь домовляюся про зустріч, кажу — біля Леніна. Всі знають, що це біля Бессарабки, — каже 26-річна киянка Наталя.

Міліція затримала двох студентів, охоронця супермаркету та двох безробітних. Усі вони є членами організацій "Тризуб" ім. Степана Бандери і Союзу націоналістів. Вони розповіли, що присвятили свій учинок дню народження головнокомандуючого УПА Романа Шухевича. В понеділок на стінах будинків по столичній вул. Воровського також з"явилися написи "вулиця Романа Шухевича". Те саме написано на альбомних аркушах, наклеєних на дверях під"їздів.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятнику Леніну відбили носа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути