пʼятниця, 29 квітня 2016 06:35

Пам'ятник Леніну продають за мільйон гривень

Пам'ятник Володимиру Леніну виставили на продаж у мерії міста Новгород-Сіверський Чернігівської області. За монумент просять 1 млн грн. Оголошення в інтернеті розмістив міський голова 42-річний Олег Бондаренко.

Бронзовий постамент заввишки 6 м. Важить 5 т, кажуть у мерії.

— Балансова вартість пам'ятника 160 тисяч гривень. Названа нами ціна, можливо, і не обґрунтована. Але для нас головне — привернути увагу, — говорить Олег Бондаренко. — Поки що пам'ятник стоїть у місті. Знесемо, коли продамо. Це останній Ленін на Чернігівщині.

— Щодня отримую по кілька дзвінків від потенційних покупців. Але остаточно ніхто з них ще не вирішив. Гроші за пам'ятник витратимо на благоустрій центру міста і спорудження фонтана, — розповідає Бондаренко.

Монумент Володимиру ­Леніну в Новгород-­Сіверському ­звели 1985-го. Тоді він коштував 70 тис. крб.

Пам'ятник Іллічу продають і в селі Росоша Липовецького району на Вінниччині. Він чавунний. Має історичну цінність, бо це перший в області пам'ятник комуністичному вождю, кажуть у сільраді.

У місті Ямпіль Вінницької області монумент Леніну розпиляли й продавали на вагу. За 1 кг бронзи брали 90 грн, латуні — 73 грн.

Комуністичні символи залишаться в Чорнобилі і Прип'яті

Декомунізацію не проводитимуть у 30-кілометровій зоні відчуження навколо Чорнобильської атомної станції. Це ті місця, які залишаться заповідником тоталітарного режиму, кажуть в Інституті національної пам'яті.

— Чорнобильська зона — єдине місце в Україні, де залишаться комуністичні символи. Бо вона — найбільш промовистий пам'ятник комуністичному режиму, — говорить голова інституту Володимир В'ятрович, 38 років.

Під час декомунізації в Україні знесли 1700 пам'ятників комуністичним вождям.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Леніну продають за мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути