пʼятниця, 25 квітня 2008 07:12

Пам"ятник Катерині II буде у Севастополі

Пам"ятник російській імператриці Катерині II встановлять напроти Будинку офіцерів та музею Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Таке рішення ухвалили депутати міськради на позачерговій сесії.

Монумент планують встановити до святкування 225-річчя з дня заснування міста 14 червня. Гроші виділить Севастопольський фонд культури та історії імені Геннадія Черкашина.

— В усіх країнах світу встановлюють монументи засновникам міста. Севастополь, як і Одесу, заснувала Катерина II своїм указом у 1783 році, — каже міський голова Валерій Саратов. — Критикам нагадаю, що торік на День незалежності усі ми збиралися на промову біля пам"ятника Тарасові Шевченку. І нічого, всі були задоволені.

Щоб не влаштовувати в місті війну пам"ятників, депутати міськради вирішили встановити ще два монументи: "Соборності України" та "Жертвам депортованих народів".

— Зовсім здуріли! Це все одно, що встановити пам"ятник Адольфу Гітлеру в Тель-Авіві (економічна столиця Ізраїля, "ГПУ"), — обурюється севастополець на міському форумі. — Росіяни праві, коли кажуть, що такої нації, як українець і країни Україна — немає. Вона займає лише половину сучасної України. І то західної.

Торік у жовтні в центрі Одеси відкрили перший в Україні пам"ятник Катерині II.

За історичними даними, 1764 року Катерина II ліквідувала гетьманщину. Керувати Україною доручила російському генералові Петру Румянцеву. А за дев"ять років, 1783-го, по всій території України запровадила кріпацтво.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Катерині II буде у Севастополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути