середа, 15 вересня 2010 00:45

Пам"ятник голодомору побили пляшками з-під пива

Вандали понівечили пам"ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій 12 вересня в місті Лохвиця на Полтавщині. Пляшками з-під пива збили фігуру ангела й відкололи їй крила.

Пам"ятник стоїть біля зубопротезної клініки в центрі Лохвиці. Його торік встановив адвокат і краєзнавець 49-річний Олександр Панченко із прибічниками всеукраїнського об"єднання "Свобода". Городяни переказують, що вони вночі привезли гранітну брилу. На ній прикрутили табличку з надписом. Керамічну фігуру ангела поставили зверху. Зробили так, бо міська влада не давала дозволу. Лише 21 травня цього року адвокат добився узаконення знаку.

У понеділок безкрилий ангел стоїть на постаменті. Поряд скотчем приклеєний листок із написом: "Увага! Тут удруге нащадки червоних катів сплюндрували пам"ятний знак жертвам голодомору українців!!! Ганьба владі! Братство "Свобода". У цей же день міліція затримала винних. Це двоє чоловіків 22 років. Вони пили пиво поряд із пам"ятником. Хотіли позмагатися, хто влучніший.

— Якщо встановимо, що пам"ятник має культурну чи історичну цінність, їх оштрафують до 1700 гривень, або дадуть обмеження волі до п"яти років, — розповідає начальник Лохвицької міліції Руслан Петренко.

У травні 2010-го ангела вже збивали з постаменту.

— Це зробили, коли президент України Віктор Янукович на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи на весь світ заявив, що голодомор 1930-х не був геноцидом української нації, — кажуть "свободівці".

Олександр Панченко відомий тим, що своїм коштом встановив у Лохвиці близько 15 меморіальних дощок на честь визначних людей краю. На них — історичні постаті, які викликають суперечки. Зі слів місцевих, у листопаді минулого року через це невідомі зірвали зі щогли над його адвокатською конторою прапор України.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник голодомору побили пляшками з-під пива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути