вівторок, 30 грудня 2008 17:56

Пам"ятник Бандері відкрили в Тернополі

Пам"ятник провіднику Організації українських націоналістів Степану Бандері встановили в п"ятницю в Тернополі біля приміщення обласної адміністрації.

Висота гранітного постаменту — 2,5 м, а бронзової фігури в повний зріст — 4 м. Позаду неї — символічний півтораметровий вихор. Він, за задумом архітектора, символізує патріотичні змагання за волю України.

Відкриття спершу планували на 1 січня 2009 року, до 100-річчя з дня народження Степана Бандери. Але урочистості вирішили провести раніше. Місцевий скульптор Роман Вільгушинський, 45 років, виготовив пам"ятник за півроку. Проте облицювати його міддю, як було задумано, не встиг. Тому монумент пофарбували в коричневий колір.

— Це, мабуть, буде найкращий пам"ятник тому поколінню, яке представляв Степан Бандера, — каже онук провідника ОУН 38-річний Степан Бандера.

Монумент освятили священики всіх конфесій. На урочисту подію зібралося близько двохсот тернополян. Люди кладуть квіти до підніжжя, хрестяться.

На спорудження пам"ятника витратили приблизно півмільйона гривень. Частину коштів надали меценати, решту виділив місцевий бюджет.

На Тернопільщині 2009-й оголошено Роком Степана Бандери. Новий монумент став восьмим серед споруджених раніше на території області пам"ятників провіднику ОУН.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Бандері відкрили в Тернополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути