пʼятниця, 13 листопада 2009 08:05

Ожив 700-річний сухий дуб

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Любов Метенько із села Плав’є Свалявського району Закарпаття показує сухий дуб, що ожив
Любов Метенько із села Плав’є Свалявського району Закарпаття показує сухий дуб, що ожив

У селі Плав"є Свалявського району Закарпаття ожив сухий дуб. Його нижні гілки вперше за десять років зазеленіли. Селяни кажуть, це добрий знак. Дубові 700 років.

Росте дерево неподалік дитячого садка і церкви. Біля нього стоїть кам"яний хрест. Дуб — 30 м заввишки, в обхваті — 5,5 м.

— Якось на галявині сів відпочити кабан. З його густої шерсті на землю впав жолудь, після дощу — укорінився, — розповідає вихователька дитсадка Любов Метенько, 53 роки. — У 1990-х дуб почав сохнути. Спочатку оголилися від листя крона, верхні гілки. Може, коріння пошкодили вантажівки й трактори, які їздили дорогою під дубом. З часом її перенесли, але дерево продовжувало зсихатися.


Селяни планували зрізати сухого дуба, та несподівано він зазеленів. Нижні гілки повністю відродилися. Землю довкола дерева не розчищають. Кажуть, зарості дають старому дереву енергію та вологу.

— Я вперше бачу ожилого сухого дуба, — каже еколог зі Сваляви Василь Росов. — Це унікальне явище у природі, таке трапляється вкрай рідко. Як коріння ожило, поки що пояснити не можу.

Ніяк не зазеленіє тисячолітній дуб у селі Будище, що на Черкащині. Дерево хворіє й засихає.

— Зазирнеш у дупло, подивишся вгору — і небо видно, — каже директор Будищанської школи Микола Лебідь, 47 років. — Живими є сантиметрів 20 деревини довкола дупла ізсередини.

Біля найстарішого дерева росте ще один дуб — Тарасів. Назвали його на честь Тараса Шевченка, який малим ховав під гіллям свої малюнки. Обхопити його можуть 12 людей. Приблизний вік — 800 років, висота — близько 6 м.

— Дуб вижив після трьох ударів блискавки. Років 30 тому, коли вона влучила вдруге, залишився без крони, — розповідає Микола Іванович. — Його обв"язали, дупло й тріщини зацементували. Гілки підтримують залізні підпори. Верхівку, куди влучила блискавка, накрили мідним ковпаком. Щоб дерево краще росло, біля нього закопали мертвого коня. Це його підживлює.

До Тарасового дуба туристи приїжджають лікуватися.

— Якщо притулитися до дерева хворою спиною, біль минеться. Майже всі наші президенти це перевіряли на собі. Жінкам спину дуб не лікує.

Зараз ви читаєте новину «Ожив 700-річний сухий дуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути