Ексклюзиви
середа, 28 березня 2012 05:00

Від вибуху газу повилітали стіни

У понеділок о 21.15 стався вибух у 5-поверхівці на вул. 50 років ВЛКСМ, 36 у Чернігові. Вибухнув газ у квартирі №3 на першому поверсі. Вилетіли три стінні панелі. Дві — з боку центрального входу, одна з двору. Поваляло перекриття між квартирою та підвалом, між другим і третім поверхами. Під завалами загинула 44-річна Галина Євтушенко. Вона мешкала над квартирою №3.

Вибух чули на іншому краю міста. У квартирі, де це сталося, живе 32-річний Едуард Ільїн. Він отримав опіки 98% тіла й зараз у реанімації. У 8-річного Максима Губенка забої живота, почувається задовільно. 35-річний Олег Слєсарь дістав травми голови та сухожилля на правій нозі. 93-річна Парасковія Калмикова — забої ніг і рук. Можливо, в неї зламані ребра.

На ранок у вівторок комунальники розбирають завали, людям по черзі дозволяють заходити до своїх помешкань забрати документи, гроші та необхідні речі. Біля будинку встановили намет Міністерства з надзвичайних ситуацій, пропонують чай. Чернігівська міськрада перерахувала одноденний заробіток своїх працівників, відкрила рахунки для пожертв постраждалим.

Вибух зруйнував шість квартир, пошкоджені 24. Загалом постраждали 79 осіб.

У цій панельній "хрущовці" п'ять під'їздів. Жителям чотирьох запропонували відселитися. 31 людину розмістили в готелі "Градецький", 32 відмовилися від цього. Половина пішли до родичів, решта залишилися у своїх помешканнях.

Біля будинку багато людей, серед них є постраждалі.

— Учора був мер Соколов, нічого не обіцяють, — каже російською жителька другої квартири Валентина Гранкіна, 49 років. — Поселили в готель. Сьогодні їхала на тролейбусі. Гола, боса, а з мене за проїзд гроші беруть. Добре, хоч учора синів друг дав двадцятку. Сусідка із сусіднього будинку віддала куртку і штани. Бо я вчора як вийшла з квартири в халаті та бурках — так і ходила.

Під час вибуху Валентина Гранкіна з чоловіком дивилася телевізор. Один їхній син був на роботі, другий гуляв на вулиці.

— Раптом погасло світло й почало розривати все, що у нас було, — згадує чернігівка. — Стінку рознесло на дрібні шматки, потім — двері. Все перед нами летіло. Я не знаю, як нас не зачепило. Обдало жаром. Потім обірвалися пластикові квадрати зі стелі й почали горіти. Ми стали тушити. Ще не розуміли, що воно вже ні до чого. Заходить сусід Едік, голий. Думали, з ванної вийшов. Тіло блищить, світла немає, тільки мерехтіння вогню. Питає: "Тьотя Валя, а чого так холодно?". Тільки тоді зрозуміла, що стіни нема і Едік до нас крізь дірку зайшов. Він попросив якісь штани, я дала. Він одів їх і заліз до мене в ліжко під ковдру. Каже: "Дуже холодно". Сергій із другого поверху крикнув, що Галку плитами придавило. Ми хотіли дістати її. Вона була в залі, а чоловік — в іншій кімнаті. Жінка впала вниз разом із перекриттям. Коли ми вийшли з третьої квартири, додому нас уже не пустили. Пожежники почали виводити людей. Едіка винесли, він був непритомний.

— У нього обпечені 98 відсотків тіла, неушкоджені тільки стопи та ділянки під пахвами, — говорить завідувач опікового відділення обласної лікарні Віктор Яременко. — Прогноз несприятливий.

Стан решти трьох потерпілих задовільний.

— Я сидів на кухні спиною до дверей, — російською розказує в лікарні Олег Слєсарь. — Вибухом знесло металеві вхідні двері, вони розірвали мені сухожилля і вдарили по голові. З квартири мене вивела 16-річна дочка.

Парасковія Калмикова скаржиться, що болять ребра, бо її дуже стиснув рятувальник.

— Двері заклинило, в хаті повно диму, — говорить російською. — Вийшла на балкон. Хотіли мене спускати по драбині. Тягали-тягали — нічого не вийшло. Потім виламали двері.

Міліція через вибух порушила кримінальну справу. Люди розказують, що Едуард Ільїн пив, постійно сварився із співмешканкою. Газ увімкнув, щоби порішити себе. Інші переповідають, що хотів зігрітися. Але конфорку задуло, газ виходив і накопичувався. Чоловік закурив.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху газу повилітали стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути