пʼятниця, 15 січня 2016 05:40

Від клієнтів не буде відбою, якщо брати за стрижку 30 гривень

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Думал расширяться, возить порошки и памперсы из Польши. Но кризис ощутимо ударил по бизнесу. С осени не покупал новый товар. Распродавали остатки. Понял, что надо искать новый заработок, — каже киянин 34-річний Леонід Дяченко. У грудні 2015-го він закрив магазин італійських товарів на Оболоні. Торгував із 2011 року.

За минулий рік у Києві припинили роботу п'ять великих торговельних мереж. Мали до сотні власних крамниць. Масово закриваються і продавці іноземних товарів.

— Перші три роки робота йщла на ура, — продовжує Леонід Миколайович. — Найняв продавця. 26 тисяч гривень віддавав за оренду приміщення, але на виторги не жалівся. Мій батько їздить в Італію щотижня. Возить заробітчан і туристів. Допомагав мені постачати звідти товар. Добре продавалися італійські сири, спеції, паста, шоколад, олія, оливки, кава й печиво.

За минулий рік втратив третину клієнтів. Ціни мусив підняти у півтора-два рази, бо подорожчав євро. Тому з італійських продуктів українці переходять на вітчизняні. У супермаркетах з'явилося більше макаронних виробів із твердих сортів пшениці. Дешевші за італійські на 10–15 гривень.

Не я один у кризу прогорів. Знайомий торгував дитячим одягом на столичному "Даринку", товариш на Троєщині — феєрверками. Закрив точку ще в лютому торік. Одних згорнути бізнес змушує висока вартість оренди, інших — відсутність покупців і завищені закупівельні ціни на товари.

Чим планує торгувати далі, не каже. Залишки товару продає на сайтах безкоштовних оголошень.

— Оливки можуть стояти до березня 2017 року, шоколад — до кінця 2016-го мушу реалізувати. Якщо до літа не продам — відвезу в дитячий будинок. Консерви й мариновані сосиски для гриля тримаю в холодильнику. Сири перед святами віддавав по собівартості, щоб не викидати. Ще маю два ящики кави й 14 пляшок оливкової олії.

— Зараз у Києві закриваються ті, хто звик заробляти багато й швидко, — говорить столичний бізнес-консультант 41-річний Валерій Золотарьов. — У кризу доходи впали. Але треба змінювати асортимент товарів і шукати способи отримати більше.

Можна зекономити на оренді й перейти в інтернет. Або вибрати постачальників, які не ставлять космічних цін. Дехто замінює дорогі товари дешевшими вітчизняними. Якщо хочете почати бізнес і не знаєте, чи він піде — дайте оголошення на кількох сайтах. Не отримали за місяць хоча б десять замовлень — справа програшна.

У кризу процвітають магазини секонд-хенду, кіоски з ремонту одягу та взуття, хімчистки, майстерні з ремонту техніки. Можна доставляти обіди в офіси. Знаю жінку, яка ліпить вареники й ­пельмені. З чоловіком розвозить по закладах Голосіївського району.

Кожен десятий бізнес у столиці виставили на продаж. Збувають туристичні агентства й салони краси. Замість них краще відкрити невеличку експрес-перукарню. Якщо брати за стрижку 30 гривень, від клієнтів не буде відбою.

Підприємці у великих містах навчилися заробляти на сезонному бізнесі, але не раджу починати з цього. Орієнтуйтеся на товари, популярні увесь рік. Не варто ризикувати великими грошима. Відкривати треба те, що не потребує значного капіталовкладення. Наприклад, комісійні магазини. Платитимете лише за оренду приміщення, світло й роботу продавців. За товаром їхати не доведеться. Головне — відбирати одяг по сезону, аби швидко його продати.

Зараз ви читаєте новину «Від клієнтів не буде відбою, якщо брати за стрижку 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути