пʼятниця, 18 грудня 2009 08:02

Оркестр затопила вода з батарей

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Адміністратор вінницького камерного оркестру ”Арката” Олег Лисюк тримає контрабас. Після потопу інструмент розсохся і тріснув уздовж. Такий контрабас коштує шість тисяч доларів
Адміністратор вінницького камерного оркестру ”Арката” Олег Лисюк тримає контрабас. Після потопу інструмент розсохся і тріснув уздовж. Такий контрабас коштує шість тисяч доларів

У неділю прийшов відкрити зал уранці, щоби підготовити до репетиції. Відчиняю — наче в баню попав, усе в пару. Почав бігом інструменти спасати, — згадує адміністратор вінницького камерного оркестру "Арката" Олег Лисюк, 51 рік. — Обдзвонив директора, завхоза, артистів. Першим директор приїхав, так і поліз у воду в туфлях. Я був у ботінках. У такому стані, що не пам"ятаю, чи пекло ноги. Сапожки розлізлися, викинув їх. А руки попік.

Під ранок 13 грудня прорвало трубу опалення в напівпідвальному приміщенні Вінницької обласної філармонії. Окріп і пара пошкодили інструменти, нотну бібліотеку, костюми.

— Тільки ж минулого року зробили ремонт, — зітхає Олег Петрович. — Для гарної акустики стіни і стелю оббили плитами "Армстронг". Бачте, вони понабухали, розпарилися, впали. Мовчу про ламінат. Кип"яток нічого не витримає.

Дехто з артистів забрав зіпсовані концертні костюми додому.

— Надіються їх відновити, хоча одяг схожий на тряпки, — продовжує адміністратор. — Але найбільше шкода інструментів. Вони ж такі дорогі. Он контрабас і віолончель коштують по 6 тисяч доларів, — проводить рукою по тріснутому контрабасу. — Струни поржавіли. Так само і в піаніно — всі металеві деталі іржаві. Що дешевше — реставрувати чи купити нові?

На столі сохнуть аркуші з нотами.

— Треба відновлювати всю нотну бібліотеку. Стільки шкоди цей потоп зробив, важко описати. Я ще й мобільний свій зварив. Як виносив інструменти, він упав у гарячу воду. Гарний був, дев"ять суток зарядку тримав. Новий куплю. Номер відновлю — його ж уся область знає, де концертуємо.

Директор Вінницької обласної філармонії Анатолій Левицький, 62 роки, каже, що причини аварії системи опалення з"ясовує міська комісія.

— Що б то не було, наслідків це не змінить. Збитки такі, що всі артисти "Аркати" в розпачі. І це напередодні новорічних концертів! У понеділок один виступ довелося скасувати. У вівторок позичали інструменти для концерту. Відкриємо рахунок, аби меценати допомогли подолати це нещастя.

За попередніми підрахунками, розмір збитків — 250 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Оркестр затопила вода з батарей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути