Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 00:20

Організовують рух проти Московського патріархату

Власником двох квартир та автомобілів "Порш Каєн" і "Фольксваген Мультівен" є Юрій Харон, настоятель незаконно зведеної каплиці Української православної церкви Московського патріархату. Зведена біля руїн Десятинного храму на території Національного музею історії в центрі Києва. Каплицю в УПЦ МП називають чоловічим монастирем Пресвятої Богородиці Десятинної церкви.

Про статки настоятеля йдеться у розслідуванні програми "Наші гроші". Автомобілями священик володіє з липня 2013-го, встановили журналісти. Вартість кожного становить майже 1,5 млн грн. Обидві квартири — у Києві. Перша, на 100 кв. м, розташована на вул. Луначарського. Друга — в Софіївській Борщагівці. Її площа — 57 кв. м.

— У мене є що завгодно. Це моя особиста справа, — говорить Юрій Харон. — Я ж не питаю, що у вас є. У мене є можливості, друзі, фонд. Люди мені допомагають. Не купляв нічого за церковні гроші, свічки.

Каплицю звели 2008 року. До цього кілька священиків отримали дозвіл проводити молебні на території музею. Згодом дерев'яну споруду переробили на кам'яну. Роботи вели вночі.

25 січня цьогоріч каплицю підпалили. Поліція затримала архітекторів 36-річного Олексія Шемотюка й Олександра Горбаня, 33 роки. Обом висунули підозру. 27 січня чоловіків арештував на два місяці Шевченківський райсуд столиці. 1 лютого біля споруди УПЦ МП мітингували до 600 людей. Вимагали звільнити затриманих і знести незаконну забудову. За чотири дні Апеляційний суд випустив архітекторів на поруки 10 нардепів.

— Зібрали небайдужих людей, активістів. Ми в процесі формування громадського руху проти Московського патріархату, — каже Олексій Шемотюк. — Залучатимемо творчу інтелігенцію — архітекторів, художників, скульпторів, композиторів, діячів кіно.

Зараз ви читаєте новину «Організовують рух проти Московського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути