пʼятниця, 16 вересня 2011 00:45

Онука Івана Франка заборгувала за квартиру 32 тисячі гривень

84-річна Дарія Франко, онука українського письменника й поета Івана Франка, просить у Київради 1600 купюр, на яких зображений її дід. Ними хоче погасити борг за 6-кімнатну квартиру на вул. Володимирській, 48, у центрі столиці. На 1 вересня цього року заборгувала центральному жеку 32 тис. 339 грн.

— Вона живе сама. Отримує 830 гривень пенсії. А за квартиру їй потрібно платити щомісяця 500, — розповідає приятелька Ганна Тарасюк, 87 років. Мешкає в будинку навпроти. — Три місяці тому вона перенесла гіпертонічний криз. Відтоді має деякі психічні відхилення. Говорить, що її хочуть отруїти, пускають газ, відключать опалення. Роблять це, щоби відібрати неприватизовану квартиру.

Ганна Іллівна провідує товаришку раз на день. Приносить їй фрукти та овочі.

— Живе вона лише в одній кімнаті. Решта пустують. Усі речі поскидані на купу, спить на розкладному старому дивані. Вона ходить зігнута вдвоє. Боїться їздити ліфтами, то інколи проситься у консьєржок переночувати в їхній кімнаті. Ті ввічливо відмовляють. Тоді йде до себе, — продовжує.

Дарія Франко не має дітей. Із родичами не спілкується. Має рідного брата Роланда, той живе у Львові. Він теж бездітний, недавно померла його дружина.

— Коли Дарія Тарасівна занедужала, попросила подзвонити до брата. Він мені сказав: "Я вам вдячний, що ви про неї пам'ятаєте, допомагаєте. Але я вже теж старий, нічим не допоможу. Нехай звертається до урядовців".

Онука Франка працювала коректором у видавництві "Українська енциклопедія" ім. Бажана. Це наукова установа, яка випускає універсальну, енциклопедичну, довідкову літературу й словники. Віршів та прози не писала. Любить говорити про українських письменників.

— Я пропонувала їй зібрати гроші й погасити борг, але вона проти. Я навіть згодна продати свою дачу в Миргороді на Полтавщині, аби лиш допомогти, — говорить Ганна Тарасюк.

Вона звернулася до Олександра Бригинця, голови комісії з питань культури Київради. Той — до голови міськдержадміністрації Олександра Попова, щоб доручив комунальним службам списати заборгованість.

— Верховна Рада списує багатомільйонні борги підприємствам олігархів. У той час коли онука генія опинилася під загрозою стати бомжем. Адже весною цього року набув чинності новий закон "Про виконавче провадження", відповідно до якого за квартирний борг можуть відібрати житло, — розповідає Олександр Бригинець.

Квартиру в Києві родина Івана Франка отримала 1950 року як компенсацію за будинок у Львові, де зараз розташований музей письменника.

Зараз ви читаєте новину «Онука Івана Франка заборгувала за квартиру 32 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути