Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 07:50

Олег Сенцов помирає в російській тюрмі

Автор: facebook.com / Виктория Ивлева
  3ранку 7 серпня на Кримському мосту у Москві невідомі вивісили банер із написом англійською мовою ”Врятуйте Олега Сенцова” і російською — ”Свободу політичним в’язням”
3ранку 7 серпня на Кримському мосту у Москві невідомі вивісили банер із написом англійською мовою ”Врятуйте Олега Сенцова” і російською — ”Свободу політичним в’язням”

8 серпня до комісії з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу Росії передали клопотання матері 42-річного Олега Сенцова про його звільнення. Політв'язень Кремля голодує в колонії суворого режиму міста Лабитнангі Тюменської області 89-й день.

— Усе катастрофічно погано, Олег майже не встає, — каже двоюрідна сестра Наталія Каплан, 37 років. — Написав, що кінець близький, і це — не про звільнення. Запитує, чи цікавиться хтось ще його голодуванням. Йому не передають листів. Перебуває в інформаційному вакуумі та взагалі не знає, що відбувається.

Європейський суд із прав людини наполягає на переведенні Сенцова до цивільної лікарні.

— Олег відмовився. Каже, що не переживе етап. У цивільній лікарні в Лабитнангі, куди потрапляв у реанімацію, над ним знущаються більше, ніж у тюремній, — додає Наталія Каплан.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив Кольченку 10 років колонії, Сенцову — 20.

Олега Сенцова щодня оглядають медики, кажуть у Федеральній службі виконання покарань РФ. Оцінюють його стан здоров'я як "задовільний".

— Олег у тяжкому стані. Знизився гемоглобін, це призвело до малокрів'я. Уповільнився пульс до 40 ударів за хвилину, — говорить адвокат 44-річний Дмитро Дінзе. — За інформацією дипломатів, що контактують із Росією щодо звільнення Сенцова, його не збираються відпускати. Мовляв, нехай помирає для науки іншим ув'язненим.

— Путін категорично не вміє поступатися, — каже психіатр і колишній радянський політв'язень 71-річний Семен Глузман. — Тим паче такій нахабній вимозі "якогось там Сенцова" — звільнити всіх політичних в'язнів. Саме тому Олег повинен померти. Путін і без того в цивілізованому світі нерукоподаваний. Це буде ще одна смерть — серед багатьох щоденних у війні України та Росії. Політики швидко забудуть про неї — і наші, і західні. До наступної окупації, до наступного голодування чергового політичного в'язня.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов помирає в російській тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути