пʼятниця, 17 травня 2019 07:45

Олег Сенцов набрав 30 кілограмів

Автор: HROMADSKE.UA
  Людмила Георгіївна, мати українського політв'язня Олега Сенцова, мешкає у селі Скальне Бахчиса­райського району окупованого Криму. На вихідні до неї приїжджають онуки
Людмила Георгіївна, мати українського політв'язня Олега Сенцова, мешкає у селі Скальне Бахчиса­райського району окупованого Криму. На вихідні до неї приїжджають онуки

— Коли Олега арештували, на нього в Криму полився суцільний потік бруду. Газети писали: "Сенцов-терорист труїв воду, підривав". Знайома працювала в дитсадку, запитувала — за що він хотів підірвати Крим, — розповідає 71-річна Людмила Сенцова, матір політв'язня і режисера Олега Сенцова, 42 роки.

Російські силовики арештували його 10 травня 2014-го. Із ним схопили активістів Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка. Їх звинуватили в підготовці терактів, бо не підтримали анексії Криму.

— 9 травня Олег із дітьми був на екскурсії в Бахчисараї, — говорить Людмила Георгіївна в інтерв'ю інтернет-каналу "Громадське телебачення". — Потім Влад залишився зі мною, Аліна поїхала з батьком до Сімферополя. О другій ночі мені привезли її — Олега заарештували. Я поїхала на квартиру до Сімферополя. Син був уже в кайданках.

25 серпня 2015-го суд у російському Ростові-на-Дону визнав режисера винним. Засудив до 20 років колонії суворого режиму. 13 листопада 2017‑го відправили його за полярне коло — у виправну колонію №8 "Белый медведь" у місто Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

На момент арешту донька Сенцова була в п'ятому класі, син — у другому. У липні 2016-го дружина Алла розлучилася з Олегом. Діти в будні перебувають із нею. На вихідні приїжджають до баби в село Скальне Бахчисарайського району.

— Аліна довго не могла змиритися, що батька посадили. Ображалася, доки все не зрозуміла. А зараз їй і не треба нічого говорити. У неї — найкращий тато.

Аліні Сенцовій 16 років, планує здобувати вищу освіту. Владислав — хворий на аутизм, навчається в сьомому класі.

Сенцов у в'язниці голодував 145 днів. Вимагав звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

— Я прийняла те, що він так вирішив. Хоча не могла розуміти, чого ризикував життям, — продовжує. — Боялася. Знаю його здоров'я, як його малого витягали з хвороб. Його навіть у армію не взяли за станом здоров'я. І тут таке голодування. Він заспокоював, що організм витримає.

5 жовтня торік Олег Сенцов припинив голодування.

Людмила Георгіївна шкодує, що 22 червня 2018-го написала листа президенту Росії Володимирові Путіну. Просила помилувати сина.

— Я написала, коли мені сказали, що можна такий лист зробити, — додає Людмила Сенцова. — Може, милосердя якесь проб'ється, адже за що стільки часу Олег уже сидить? Думала, Путін православний, відгукнеться. А мені прийшла офіційна відповідь: помилування можливе, коли Олег звернеться сам.

Олег Сенцов пройшов реабілітацію. Набрав майже 30 кг — важить 90 кг, як і до голодування. Стан здоров'я задовільний, каже його адвокат Дмитро Дінзе.

— Олег у відмінному стані завдяки особливостям організму й тому, що постійно займається творчістю, — говорить Дінзе.

Сенцов із рідними спілкується телефоном 20 хв. на місяць.

Кольченка кинули в карцер за лайку

Політв'язня 29-річного Олександра Кольченка 13 травня випустили зі штрафного ізолятора виправної колонії №6 у місті Копєйськ Челябінської області Росії. Перебував там із 30 квітня. Кинули за вживання нецензурної лексики, кажуть тюремники.

— Саша почувається нормально, настрій хороший, — розповідає правозахисниця Тетяна Щур, 45 років.

Олександра Кольченка заарештували російські окупанти в Криму. Звинуватили в підготовці терористичних актів і засудили до 10 років колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов набрав 30 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути