Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 00:36

Окупанти викрали 44 кримчан

За шість із половиною років окупації Криму на півострові викрали 44 людей. Майже всі мали проукраїнську позицію, не підтримували окупацію. До викрадень причетні російські спецслужби, військові розвідники чи ­підконтрольні окупантам напіввійськові формування. 15 людей досі не знайшли.

— На момент викрадення синові Ісляму було 19 років, — розповідає 61-річний Абдурешит Джеппаров із села Сари-Су Білогірського району. Він — ветеран кримськотатарського національного руху, 2020-го його номінували на Нобелівську премію миру. — Закінчив школу, хотів вступати до медичного університету. Племіннику Джевдету було 23 роки. Одружився, працював, годував родину.

Ісляма Джеппарова та Джевдета Іслямова викрали 27 вересня 2014 року. У спецоперації брали участь понад 20 людей на семи автомобілях. Їхали на шести "Ладах Пріорах" (такі службові автомобілі використовують російські силовики. — ГПУ) і мікроавтобусі "Фольксваґен Транспортер".

— Того дня в мене гостював друг із Судака, — про­довжує. — Іслям накрив нам стіл і відпросився поїхати до двоюрідних братів і сестер. Після смерті мого брата його п'ятеро дітей залишилися без батька, Іслям часто їх провідував.

Близько 17:00 Іслям із Джевдетом виїхали з дому.

— За кілька годин до нас приїжджає машина, гучно сигналить, — говорить Абдурешит Джеппаров. — У нашому селі прийнято просто заходити у двір. Виходжу — стоїть односелець Асан Кадиров, сильно нервує. Каже, в нього на очах люди у формі схопили Ісляма з Джевдетом, запхали в мікроавтобус і поїхали в напрямку Феодосії. Їх супроводжували шість машин "Лада", що перед цим блокували дорогу.

Абдурешит з односельцем поїхали до поліції.

— Так хвилювався, що не міг сформулювати заяву, — додає. — Мене відправили до слідчого комітету.

Чоловік досі не знає, що сталося з його сином і племінником.

— У перші дні до нас прийшло більш як півтисячі людей, усі підтримували. Приїжджав навіть Сергій Аксьонов (голова окупаційної адміністрації Криму. — ГПУ), обіцяв розібратися. З боку правоохоронців було протилежне ставлення. Роблять так, наче ми з сестрою винні, що наших дітей украли.

Поліцейські залякали людей у селі.

— Викрадення бачили багато односельців, бо це сталося на центральній дорозі. Але всі бояться. Наважився говорити тільки Асан Кадиров. Його кинули у слідчий ізолятор, потім — до в'язниці за вигаданим звинуваченням. Виїхав із нашого села.

Слідчі то відкривали, то закривали справу викрадення Ісляма та Джевдета.

— Роблять усе, щоб це діло забули. Вигадують версії причин викрадення. То, мовляв, сина викрали за проукраїнську позицію, то наче поїхав воювати в Сирію. Ми не знаємо, живі хлопці чи ні.

Абдурешит Джеппаров знайшов людей, чиїх родичів також викрали силовики. Створив із ними Кримську контактну групу з прав людини.

— Але поки що наших дітей не вдалося повернути, — каже Джеппаров.

11 викрадень кримчан, незгодних із політикою Кремля, організували окупаційні силовики чи підконтрольні їм формування. Докази причетності є у справах зникнення Валерія Ващука, Івана Бондарця, Василя Черниша, Тимура Шаймарданова, Сейрана Зінедінова, Ісляма Джеппарова, Джевдета Іслямова, Федора Костенка, Мухтара Арісланова, Арсена Алієва й Ервіна Ібрагімова.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти викрали 44 кримчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути