четвер, 04 січня 2018 06:35

Нові та маловживані слова, що стали популярними торік

Безвіз

11 червня президент України Петро Порошенко оголосив про встановлення безвізового режиму для туристичних поїздок у країни Євросоюзу. З часу його запровадження безвізом скористалися 355 тис. українців. Найчастіше перетинають кордон із Польщею та Румунією. Для цього громадянин України повинен мати біометричний паспорт, гроші й обґрунтування мети свого перебування у Євросоюзі.

Криптовалюта

Так називають цифрову валюту, що існує у вигляді програмних кодів. Вона може бути засобом обміну та об'єктом власності. 4 вересня 2017 року шість криптоматів установили в Україні. Вони дозволяють придбати криптовалюту за готівку, а потім продати за курсом, що швидко зростає. Найдорожчою криптовалютою є біткоїн. На 7 грудня 2017 року 1 біткоїн коштував $17,7 тис. Це історичний максимум. В Україні біткоїн та інша криптовалюта офіційно не вважаються законним засобом оплати.

Міхомайдан

Із вересня 2017-го таку назву вживали до мітингів, організованих політиком 50-річним Міхеілом Саакашвілі. На них вимагали створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності та ухвалення нового виборчого закону без мажоритарних округів. З грудня вимагають ухвалити Закон про імпічмент. Учасники мітингу спробували захопити Міжнародний центр культури і мистецтв у центрі Києва. Саакашвілі планував організувати там свій штаб. У сутичках постраждали 17 поліцейських і 15 бійців Нацгвардії.

Cпінер

Антистресова іграшка з підшипником посередині й кількома лопатями по боках. Назва з англійської перекладається як "вертун", "крутилка". Розроблена 1993-го, але стала популярною лише торік. Тоді продажі різко зросли. Пік запиту "спінер" у пошуковому сервісі "Ґуґл" припав на червень 2017-го. В Україні їх продають за ціною від 20 до 500 грн.

Стартап

Слово походить від виразу startup company — "компанія, що стартує". Так називають підприємства, що перебувають у стані пошуку можливості продавати отримане рішення та розширювати свій проект. Для подальшого розвитку шукають спонсорів і партнерів на спеціальних інтернет-платформах. Серед успішних українських стартапів — платформа для автоматичної перевірки граматики "Граммарлі".

Хайп

З англійської ­перекладають як "ажіотаж, нав'язлива реклама". У 1920-х у США хайпом називали дозу наркотиків. Згодом слово почали використувати рекламодавці. Так називають надмірний попит на якийсь товар, явище чи особу. Зазвичай його роздувають штучно. 2017-го термін стали вживати в Україні. Виникли слова "хайпити" — використати ажіотаж навколо якоїсь теми, "хайпанутий" — той, що став популярний лише завдяки хайпу.

Зараз ви читаєте новину «Нові та маловживані слова, що стали популярними торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути