четвер, 29 липня 2021 00:11

Новий різновид коронавірусу вдвічі заразніший

— Українцям варто остерігатися штамів коронавірусу "Дельта" і "Дельта+". Останній поширюється значно швидше, — каже радник львівського міського голови з медичних питань, лікар Тарас Жиравецький, 41 рік.

"Дельту" виявили в Індії на початку літа. Штам удвічі заразніший за інші різновиди ковіду, може мати більше ускладнень, які проявляються за короткий час. В Україну потрапив 23 червня — захворіла мати з підлітком, які повернулися з Росії.

Наприкінці липня хворих на новий штам найчастіше виявляють на Львівщині й Закарпатті. У Києві на 27 липня з "Дельтою" злягли шість пацієнтів. Більшість людей привезли вірус із РФ.

— Там зараз виявляють майже 25 тисяч хворих щодня. Помирають до 800 осіб, — продовжує Жиравецький. — Враховуючи близькість країни до нас — маємо остерігатися стрімкого поширення інфекції.

Індійський штам частіше призводить до госпіталізації, ніж британський "Альфа", який поширився Україною раніше. Ризик потрапити в реанімацію з "Дельтою" зростає в 1,45 разу, за даними Національної академії наук.

— Нетиповим симптомом нового штаму є подібний до отруєння стан. Може бути блювота. Решта ознак традиційні — кашель, біль у горлі, висока температура, нежить. Лікується так само, як і британський різновид. Основний акцент робиться на уникненні ускладнень.

Київські медики прогнозують сплеск "Дельти" у місті після ходи на честь Хрещення Русі, який 27 липня організувала Російська православна церква в Україні. Було понад 20 тис. вірян, яких звезли з усіх областей. Частина приїхали з Росії.

На 28 липня всі області України перебували в зеленій зоні карантину. Зростання захворюваності по країні почнеться восени.

— Нова хвиля попередньо очікується в жовтні, як і торік. Але може настати і раніше. Серпень — сезон відпусток, люди масово повертатимуться з-за кордону і ввозитимуть "Дельту". А потім ітимуть на роботу, спілкуватимуться з друзями та родичами, — каже інфекціоніст Федір Лапій, 48 років. — Вакцинація — найефективніший спосіб уберегтися. "Астразенека" та "Пфайзер" на понад 90 відсот­ків запобігають тяжким ускладненням у хворих на штам "Дельта". В Індонезії досліджували ефективність вакцини "Коронавак". Виявили, що хоч серед щеплених і є тяжко хворі, але смертність менша.

На 27 липня в Україні першу дозу вакцини вкололи понад 3,2 мільйона людей. Більш як 1,8 мільйона щеплені повністю.

— Україна має шанс вийти з локдауну за умови колективного імунітету, — каже Тарас Жиравецький. — У нас перехворіла половина населення, за неофіційними даними. Якщо після третьої хвилі вірус перенесуть 20 процентів українців, то імунітет з'явиться. Тоді нові штами не будуть настільки страшні. Менше людей потраплятимуть у стаціонар. Знизиться навантаження на медичну систему.

Для пришвидшення темпів вакцинації Міністерство охорони здоров'я дозволить змішувати вакцини.

— Ідеться про можливість повторного уколу "Пфайзером", якщо людина отримала першу дозу "Модерни" (обидві вакцини виготовлені за подібною технологією у США. — ГПУ), — каже головний санітарний лікар країни Ігор Кузін. — Якщо в людини була важка реакція на першу дозу "Астразенеки", їй дозволено повторно ввести "Пфайзер", за рішенням лікаря.

Людей, які не бажають вакцинуватися добровільно, МОЗ планує мотивувати.

— "Плюшечок" у нас у планах багато. Але найперше треба забезпечити всю країну вакцинами і розширити кількість пунктів щеплень, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік.

Зараз ви читаєте новину «Новий різновид коронавірусу вдвічі заразніший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути