пʼятниця, 16 листопада 2012 00:30

Нікасу Сафронову не заплатили за портрет Януковича

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Російський художник Нікас Сафронов тримає одну зі своїх картин, які привіз у Донецький обласний художній музей. Загалом на виставку взяв 80 робіт
Російський художник Нікас Сафронов тримає одну зі своїх картин, які привіз у Донецький обласний художній музей. Загалом на виставку взяв 80 робіт

— Препятствия строят постоянно. Людей мучает, что я востребован, что мои портреты пользуются популярностью, — каже 7 листопада в Донецьку московський художник 56-річний Нікас Сафронов.

Його називають придворним живописцем російського президента Володимира Путіна. Серед зірок, які замовляли портрети у Сафронова, кінорежисер Микита Міхалков, акторка Софі Лорен, модельєр П'єр Карден.

Художник у білій сорочці з блакитними вставками, джинсах, темно-синьому піджаку. Проводить прес-конференцію в найдорожчому готелі міста "Донбас палас", де оселився. Під правим оком — синець. Вибачається за вигляд: кілька днів тому розбив у Москві свій "Порше Каєн" за 120 тис. євро.

Запитую, кого малював з українців.

— Кучму, дружину Тулуба (Сергій Тулуб зараз — губернатор Черкаської області. — "ГПУ") Галину. Президента Януковича. Він такий самий, як я — народився в бараці. Породистий, у ньому є якась правда. Свій. Харизматичний. Є фільм про Саву Морозова. Аристократ викликає його на дуель, кидає рукавичку. А він: "Я можу й голоблею, у мене мама дворова". Ось Янукович такий. А в питанні з вашою дівчиною з косою я обережний. Була пропозиція написати її портрет, але я побоявся, що потраплю в політичні жорна.

Цікавлюся, скільки заробив на портреті Януковича.

— Грошей ніхто не заплатив. Так що вийшов подарунок Україні. Ініціатором, до речі, виступив один пройдисвіт. Звали його Володя. Такий "при комусь". Поруч, але не вхожий. Він замовив портрет Януковича. А потім кудись зник.

Увечері Сафронов перерізує червону стрічку в Донецькому обласному художньому музеї. Відкриває персональну виставку "Вибране". Відвідувачів пускають групами. Прийшли близько півтисячі людей — забагато для залу.

Сафронов привіз портрети та сюрреалістичні роботи, загалом 80 картин. Говорить, що готовий продати одну, а ще одну подарувати до фонду місцевого музею. В ньому є полотна Айвазовського, Рєпіна, Шишкіна, Сурикова.

— Я малював юнака, якого вже немає серед живих. А на звороті полотна проявилося зображення дорослого чоловіка. Такі містичні історії часто трапляються зі мною, — Нікас перевертає картину, показує образ на звороті 56-річній Олені Петряєвій, заступниці голови Донецької облдержадміністрації. Каже, саме цю роботу було б добре купити місцевому музею.

Жінки фотографуються на тлі портрета співачки Мадонни, яка зображена метеликом. Картина у товстій рамі зі стразами.

Генеральний консул Німеччини в Донецьку Клаус Цилікенс обходить експозицію великими кроками. Не зупиняється біля жодної з картин. Закінчує огляд за 5 хв.

Виставка триватиме місяць. Після Донецька Сафронов збирається об'їхати з нею всю Україну. Шукає замовників. За один портрет бере близько $50 тис.

Зараз ви читаєте новину «Нікасу Сафронову не заплатили за портрет Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути