вівторок, 28 листопада 2017 07:01

Нічого для нас не зміниться, доки не почнемо воювати

Автор: ФОТО: REUTERS
  Українські військові штовхають машину, що застряла поблизу підконтрольного Україні селища Травневе на Донеччині 23 листопада. Селища Травневе і ­Гладосове в ”сірій” зоні неподалік Зай­цевого Донецької області звільнили днями. Про те, що вони перебувають під контролем України, раніше не повідомляли. Чекали, доки наші бійці закріпляться на позиціях.
Українські військові штовхають машину, що застряла поблизу підконтрольного Україні селища Травневе на Донеччині 23 листопада. Селища Травневе і ­Гладосове в ”сірій” зоні неподалік Зай­цевого Донецької області звільнили днями. Про те, що вони перебувають під контролем України, раніше не повідомляли. Чекали, доки наші бійці закріпляться на позиціях.

ДНР і ЛНР хочуть об'єднати

— Серед керівництва ЛНР ширяться чутки, що їх планують об'єднати з ДНР в одне утворення з центром у Донецьку, — каже координатор групи "Інформаційний опір" народний депутат 45-річний Дмитро Тимчук.

В окупованому Луганську з 21 листопада триває протистояння між керівником бойовиків ЛНР 53-річним Ігорем Плотницьким і його "міністром внутрішніх справ" 44-річним Ігорем Корнетом. Увечері 23 листопада в мережі з'явилося відео з Плотницьким в аеропорту Москви. Раніше російське видання повідомило, що автомобільний кортеж із Плотницьким, керівником його "адміністрації" Іриною Тейцман, главою телерадіокомпанії ЛНР Анастасією Шуркаєвою та кількома іншими особами виїхав із Луганська до Росії.

— Із банків Луганська в Росію вивезли всю готівку. Жителі просили працівників пояснити ситуацію. Їм заявили, що грошей не буде до кінця року, — каже речник Міноборони з питань АТО 44-річний Олександр Мотузяник.

24 листопада Плотницький написав заяву про відставку "за станом здоров'я". Своїм наступником "до майбутніх виборів" назвав "міністра держбезпеки ЛНР" 47-річного Леоніда Пасічника.

Той народився в міліцейській сім'ї. Батько 26 років пропрацював у ОБХСС СРСР (Відділ боротьби з розкраданням соціалістичної власності. — ГПУ). 1975-го родина переїхала в Магадан, де він обслуговував золоті копальні.

Леонід Пасічник закінчив Донецьке вище військово-політичне училище. Працював у СБУ. 15 серпня 2006-го затримав велику партію контрабанди на пропускному пункті Ізварине. Її оцінили в 1 млн 940 тис. доларів (52,2 млн грн. — ГПУ). У березні 2007-го за принциповість у званні підполковника СБУ отримав з рук президента України Віктора Ющенка медаль "За військову службу в Україні".

ФСБ, ймовірно, завербувала Пасічника ще до 2006 року, пишуть на сайті "Миротворець". Затримання контрабанди могли організувати для кар'єрного просування агента в СБУ Луганщини.

Пасічник одразу оголосив представника ЛНР на Мінських переговорах — виконувача обов'язків "міністра закордонних справ" 53-річного Владислава Дейнего.

— "Чиновники" ЛНР побоюються, що в їхніх структурах будуть чистки. А їх звинуватять у сприянні спецслужбам України, — говорить Дмитро Тимчук. — Дехто планує виїхати, зокрема й на підконтрольну Україні територію. Не виключене збройне протистояння між частиною бойовиків ЛНР і ДНР.

— Подальший розвиток подій залежить від того, який політичний курс обере Кремль, — каже військовий експерт 52-річний Олег Жданов. — Спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер говорив про сценарій створення нового Придністров'я. Російському президенту Володимирові Путіну зручніше об'єднати ДНР і ЛНР, щоб ними легше було керувати. Лунали заяви російських політиків — мовляв, треба обладнати кордон по лінії розмежування між непідконтрольними нам територіями й рештою України. Нове утворення стане нібито незалежним, як це відбулося з Придністров'ям. Це частково пояснює спробу перевороту в ЛНР. Курирувати всі окуповані території буде Міноборони РФ. Його очолює відданий поплічник Путіна Сергій Шойгу.

Припускаю, що мета Путіна — повернути самопроголошені республіки Україні на російських умовах. Для РФ важливіше залишити у своєму складі Крим. Тому, ймовірно, готові пожертвувати Донбасом. Але тоді їм було б вигідніше залишити дві "республіки". Два голоси на переговорах важать більше за один. Якщо їх об'єднають під одним куратором, треба починати переговорний процес з нуля. Це може статися лише після виборів президента в Росії навесні 2018-го. Будь-які подібні дії для Путіна — крок назад. Перед виборами це — критично. Рейтинг може не витримати.

Зараз більшість факторів вказує на перший варіант.

Як це має вписуватися в Мінські домовленості?

— Посилатися на них — за межею здорового глузду. Цей папірець віджив своє. Не працював і вже не працюватиме. Президент нав'язав нам мантру, що "Мінську" немає альтернативи. Хоча навіть Курт Волкер сказав, що потрібно шукати інші шляхи вирішення проблеми.

Що означатиме для України об'єднання "республік"?

— Заморожування конфлікту надовго. Поступову втрату територіальної цілісності, суверенітету. Ми самі себе заводимо в ранг країн третього світу. Нічого не вирішуємо на міжнародній арені — і не прагнемо. Не виявляємо політичної волі для повернення цих територій. Не маємо плану. Не розуміємо, що робити з економікою. Ми просто об'єкт, яким керують усі, кому не лінь. Варто переламати цю ситуацію.

Нічого для нас не зміниться, доки не почнемо воювати

— Не важливо, чи об'єднуватимуть ДНР і ЛНР, — говорить військовий експерт 49-річний Юрій Касьянов. — Це — окуповані території. Не змогли поділити контрабандні потоки й російську "допомогу". Багато протиріч між місцевими бандитами — "міністром внутрішніх справ" і "главою республіки". Нам це не має бути цікаво. Цікаво, коли відновимо там українську владу, а винні отримають покарання. Ніхто нам нічого не поверне просто так. Ворог налаштований рішуче й готовий іти далі. Має два армійські корпуси — в Донецьку й Луганську. Тепер їхнє командування об'єднають. Путін зміцнює свою воєнну машину.

Чи можливий для цих регіонів сценарій Придністорв'я?

— На Донбасі буде жорсткіший сценарій, ніж у Придністров'ї. Там була менша війна, менше солдатів і зброї. Це — пряма агресія проти нашої нації. Набуває різних форм. Їм вигідно зупинити війну — зупиняють. Вигідно створити маріонеткові органи влади — створюють. А заправляє все одно Росія. .

Зараз ви читаєте новину «Нічого для нас не зміниться, доки не почнемо воювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути