пʼятниця, 19 листопада 2010 09:45

Нетверезих водіїв штрафуватимуть на 15 тисяч гривень

  Олег Назаренко
Олег Назаренко

Державтоінспекція пропонує підвищити штрафи за порушення правил дорожнього руху. Конкретних цифр її представники не оприлюднюють. За чутками, керівництво ДАІ хоче штрафувати нетверезих водіїв на 15 тис. грн. За перевищення швидкості більше як на 40 км/год — від 7 тис. грн. Чи є в цьому потреба, "ГПУ" запитала в Олега Назаренка, 46 років, заступника співголови Ради автомобілістів при Кабінеті Міністрів.

— Після підвищення штрафів 2008-го аварійність зменшилася на 46 відсотків. Це дані ДАІ. Такий результат слід вітати. Але з іншого боку аварійність можна звести до нуля, якщо за кожне порушення правил брати, наприклад, 10 тисяч доларів. Дуже швидко на дорогах не залишиться машин, водії будуть боятися виїжджати з дому. Тут потрібен інший підхід. За тяжкі порушення штрафи можна підвищити, а за дрібні — пом'якшити. Не бачу причин, наприклад, брати з водія, що забув удома техпаспорт, 850 гривень штрафу. Цей проступок не створює небезпеки для інших учасників руху. А тих, хто їздить п'яний, виїжджає на зустрічну смугу — треба карати жорсткіше.

Вважаєте нинішній розмір штрафів недостатнім?

— Якщо ДАІ хоче підвищити штрафи, ми не протестуємо. Але наполягаємо, щоб перед тим була покращена організація руху. З доріг треба прибрати непотрібні знаки. Вони часто ускладнюють життя водіям. Також слід переглянути швидкісний режим у сторону збільшення. Щоб прибрати недоречні обмеження і привести у відповідність до сучасних реалій.

Із підвищенням штрафів зростуть і хабарі. Що робити водіям, якщо інспектори вимагають грошей?

— Зараз з'явилася гарна тенденція. Водії почали знімати на відео інспекторів, які порушують закон. Керівництво МВС швидко реагує на такі факти. Даїшників, які попали в інтернет у таких роликах, звільняють із міліції. Навіть коли вони доводяться родичами генералам.

Зараз ви читаєте новину «Нетверезих водіїв штрафуватимуть на 15 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути