середа, 03 грудня 2008 17:07

Нелегали заблукали в Карпатах

  Після медичного огляду нелегальних мігрантів перевезли до Яремчанського відділу міліції Івано-Франківщини
Після медичного огляду нелегальних мігрантів перевезли до Яремчанського відділу міліції Івано-Франківщини

Десятьох нелегальних мігрантів урятували прикарпатські міліціонери. Чоловіки з Пакистану, Індії та Афганістану намагалися перетнути український кордон і добратися на заробітки до Італії. Вони ледь не загинули в горах від холоду.

Подорожують нелегали більш як півроку. Деякі з них з дому виїхали у квітні. За дорогу до Європи заплатили перевізникам по $10 тис. Людей за ці гроші літаком мали довезти до Москви, а потім до Італії. Але в Росії іммігранти загубили сумку з документами. Далі дорогу долали, як виходило. До України іноземців довезли автобусом. Вони мали пройти 40 км через Яблуницький перевал і дістатися Румунії. Звідти автобус мав їх довезти до кордону, далі — морем до Італії.

У карпатському лісі чоловіків застали морози. Вони заблукали. Аби зігрітися, одягали все, що мали. Рвали целофанові мішки, онучі й шарфи. За три дні нелегали добрели до дороги в селі Яблуниця.

— Ми не їли чотири дні й у нас не було теплого одягу — все літнє. Не думали, що так довго подорожуватимемо, — розказує Хіра Сінях, іммігрант із Індії.

Іноземців побачив заступник начальника відділу громадянства й імміграції в Івано-Франківській області Ігор Дитинко. Він проїжджав через перевал у справах. З дороги помітив чоловіків, які сиділи в лісі біля вогнища. Вони були настільки знесилені, що навіть не тікали. Працівники Яремчанської міліції відвезли їх до найближчої лікарні.

— Дорогою міліціонери купляли нелегалам рукавиці, шкарпетки, годували бутербродами, — розказує Василь Гультайчук, 40 років, із прес-служби МВС в Івано-Франківській області.

Від переохолодження 36-річний пакистанець Гулан Раза може залишитися інвалідом. Йому потрібна операція з пересадки шкіри на руках і ногах.

— Я продав усе, аби зібрати гроші на дорогу в Італію. Там планував добре заробляти, — розказує Гулан Раза. — Вдома маю чотирьох дітей.

Долю іммігрантів вирішуватимуть у посольстві. На батьківщину кожного відправили інформацію про них. Допоки прийде відповідь, чоловіки перебуватимуть у луцькому притулку тимчасового тримання нелегалів.

Зараз ви читаєте новину «Нелегали заблукали в Карпатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути