середа, 15 червня 2011 09:41

Негода в Україні. Град з вишню завбільшки падав 20 хв

Автор: фото: Аріна Кантоністова
  9 червня близько 19.00 люди йдуть вулицею Київською у Вінниці. Дороги залило дощем. На фото праворуч — у яру триває будівництво офісного центру. Вода стояла до 11 червня
9 червня близько 19.00 люди йдуть вулицею Київською у Вінниці. Дороги залило дощем. На фото праворуч — у яру триває будівництво офісного центру. Вода стояла до 11 червня

На вихідних майже по всій країні пройшли дощі. Оминули лише кілька населених пунктів, кажуть у Гідрометцентрі. Невеликі опади були у місті Куп'янськ на Харківщині, селищі Нижні Сірогози на Херсонщині, у кримських містах Білогірськ, Феодосія та Ялта. Зовсім без дощу залишилося село Покошичі Коропського району Чернігівської області та місто Ромни на Сумщині.

Щовечора з 9 по 12 червня у Вінниці були зливи. Вода затоплювала вулиці, вітер ламав дерева.

— Нікуди не їдь. Сиди на роботі. Тут таке твориться. Гримить, вітер страшний, — каже у четвер по телефону вінничанка 52-річна Галина Тютюник. Її дочка 25-річна Марина повертається з роботи в іншому мікрорайоні.

— А в нас сухо — ні дощу, не вітру, — відповідає Марина.

За 3 км, на мосту, що сполучає центр та район Замостя, йшов сильний дощ.

— Такого ніколи не бачили, щоб в одному місці було сухо, а в іншому отака злива, — розмовляють пасажири в тролейбусі. Він проїжджає ще дві зупинки і глохне. Люди ховаються під криту зупинку.

За кілька хвилин повз проїжджають дві пожежні машини. Їдуть відкачувати воду на вул. Жуковського. Натекла з даху у квартири.

За півгодини дощ вщухає. Неподалік вул. Павлика Морозова утворюється глибока калюжа, що покриває всю дорогу. Машини стоять у воді по колеса. Водії підкочують штани, штовхають авто. Люди роззуваються і йдуть пішки.

— Чи почекаємо, доки спаде вода? — запитує жінка у 6-річної внучки.

— Давай у магазині посидимо, — відповідає та.

За годину вода спадає. Вітер поламав дерева по всьому місту. В Центральному парку на припарковані білі "жигулі" впав 100-річний дуб.

14-річна Вікторія Зелениця з братом Андрієм та його другом Костянтином тримала руками на балконі раму, яка випадала від сильного вітру. Під час чергового пориву не втримали, скло розбилося. Вікторії порізало ноги. Частина балконної рами і скло випали із шостого поверху.

— У Полтаві в неділю лило з самого ранку. На вулиці води по коліно. То втихне, то знову йде, — розповідає 33-річний Андрій Собянін. — О четвертій ранку ми з дружиною прокинулися від страшного гуркоту. Вікно в кімнаті було прочинене. Шибки дзвеніли. Зі столу все попадало на підлогу. У кімнаті все порозкидало ударною хвилею. До ранку не міг заснути. Старі дерева перед будинком дощ прихилив майже до землі.

11 червня подружжя 47-річна Раїса та 50-річний Василь Швеці з Рівного приїхали в санаторій "Карпати" у Мукачівському районі Закарпаття. Виїжджали у п'ятницю ввечері. У Рівному було +25°С.

— А коли о 9.00 вийшли на станції "Карпати", було не більше як 10 тепла. А ми з теплих речей мали лише спортивні кофти і кросівки. Поселилися в санаторій, трохи зігрілися чаєм і пішли по магазинах купляти теплий одяг. Чоловіку взяла байкову сорочку за 250 гривень. А на себе нічого не знайшла. Спортивну кофту вдягатиму до суконь.

Львів'яни Марія та Роман Демчуки поїхали на тиждень у село Крушельниця Сколівського району у Карпатах. Коли виїжджали зі Львова, температура сягала +28 градусів.

— Думали, по сунички походимо у ліс, малий побігає по свіжому повітрі, — каже Роман. — На вихідні мали друзі під'їхати. Жінка купальник взяла, засмагати  планувала. Але в п'ятницю так похолодало, що ми з хати не виходили. Довелось грубку розтоплювати, щоб зігрітись. Теплого одягу у нас було по мінімуму. Дощило, трава мокра, на подвір'ї без гумаків нема що робити. Хотів на рибалку піти, але в гірських річках навіть після невеликого дощу вода мутніє. А в понеділок як вертались, то потеплішало, було +21.

У суботу в райцентрі Чорнобай на Черкащині сильна злива і град витолочила городи. Град з вишню завбільшки падав 20 хв.

— Трава була, наче снігом вкрита. У нас під порогом із даху насипало до 10 сантиметрів граду. По шибках било так, що, думала, повибиває. На городі вибило геть усе — огірки, капусту. Маленькі помідорчики понав'язувалися, то позбивало всі. Прийдеться пересаджувати, — розказує 52-річна Лідія Брагінець.

 

Від блискавки згоріли півтори тонни вугілля

У селі Золотоношка Драбівського району Черкащини 12 червня блискавкою вбило 18-річного хлопця. Він приїхав до батьків, допомагав випасати худобу. Близько 16.00 повертався у село, йшов полем.

Блискавка влучила у 56-річного вінничанина. Вони з дружиною тікали від дощу з місцевого пляжу у парку Дружби народів. Розряд потрапив у дерево, повз яке пробігали. Чоловік упав, але був при свідомості. Як потім визначили лікарі, блискавка пройшла через тіло й увійшла в землю. За два дві він утік додому з опікового центру обласної лікарні.

11 червня о 23.00 блискавка вдарила у будинок 34-річного Олександра із села Микулинці Літинського району Вінниччини. Згоріли 1,5 т вугілля, газовий балон, шифер на даху, домашні речі.

У ніч проти вівторка блискавка зруйнувала телефонну вежу в селі Іванове Селище Глобинського району Полтавщини. У цьому селі та сусідніх Зубанях і Романівці бере тільки "Київстар".

 

Зараз ви читаєте новину «Негода в Україні. Град з вишню завбільшки падав 20 хв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути