четвер, 21 січня 2010 23:25

Наталя Валевська моржувала у зеленій сорочці
6

На Водохреща в столичному Гідропарку зібралося кілька тисяч киян. Після церковної служби молодь і люди середнього віку купаються в холодній дніпровській воді. Старші змочують собі обличчя і руки
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Письменник і видавець Віталій Капранов на березі Дніпра у Гідропарку п’є п’ятизірковий коньяк ”Таврія” після купання у холодній воді
Співачка Наталя Валевська (в центрі) купається на столичній Оболонській набережній. За день перед Йорданом вона не їсть. У воду входить, тричі перехрестившись
П’ятирічний киянин Олександр з бабусею вкидає гроші у ящик пожертв для храму
Священик освячує воду біля каплиці в Гідропарку. Його борода та брови вкрилися бурульками

19 січня на столичному метро Гідропарк відкрили два виходи. На Водохреща тут зібралося кілька тисяч людей. Біля одного з виходів зустрічаються письменники. Вони моржують сьомий рік поспіль.

— Хтось ще буде? — запитує 43-річний Сергій Пантюк у братів 42-річних Віталія і Дмитра Капранових.

— Мають підійти Вольвач і Лазуткін, — каже один із них. — Лазуткіна торік ледве вламали зайти у воду. Прийшов, як жебрак, без рушника і змінної білизни. Коли вибіг із води, просив, щоб хтось витер своїм рушником.

Кількома машинами добираються до бару "Очеретяний кіт" на Дніпрі. Капранови скидають джинси, кладуть на рюкзак шкарпетки. Босими ногами стають на сніг. Перш ніж зайти у Дніпро, тричі хрестяться. Віталій залишає на березі гумові капці. Один падає у воду, відпливає від берега.

— Павле, роздягайся, — гукають до 48-річного Павла Вольвача. Той заходить у воду, тричі присідає з головою. На березі знімає плавки, викручує їх, обгортається рушником.

— Цього року зимою моржую втретє. Тиждень тому дзвонять із "5 каналу". Просять, щоб попозував наперед, — розказує Сергій Пантюк. — Я роздягся, зайшов у воду. Виходжу, а вони просять: "Можна ще раз, бо ми не встигли зняти", — сміється.

— Цього року вода тепліша, ніж торік, — говорить один із Капранових. — Після моржування дехто їздить у баню. А ми чай п"ємо або по соточці.

На Оболонській набережній біля ополонки у формі хреста зібралося зо дві сотні людей. Бізнесмен 36-річний Олексій Мельник прийшов із донькою Надією, 6 років. Дівчинка довго знімає одяг. На її тілі проступають мурашки.

— Боже, какой ужас, — у натовпі літня жінка хитає головою. — Разве можно маленького ребенка купать в такой холод?

Олексій із донькою заходить у воду по плечі. Вийшовши на берег, одягає їй на голову хутряну шапку.

— Надя загартована. Як їй було 3 роки, вперше купалася в ополонці. Тоді боялася, а тепер сама проситься. Вранці приймаємо контрастний душ. Як їдемо до бабусі у село, обливаємося холодною водою з криниці.

До ополонки підходить співачка Наталя Валевська, 28 років. Чорну норкову шубу лишає на березі. У зеленій сорочці тричі пірнає у воду.

— Перший раз на Водохреща купалася торік. Із чоловіком (бізнесмен, продюсер Володимир Пригладь. — "ГПУ") 8 годин їхали на Тернопільщину. Там у Почаєві є озеро святої Анни. Температура в ньому постійна — плюс 4. Чоловікам можна купатися у футболках і шортах, жінкам — тільки у сорочках і хустках. Змили із себе всі гріхи.

— Уже покупалися? — цікавиться чоловік у синіх плавках. — Думав, пощастить із такою гарною дівчиною разом зайти в ополонку.

Наталя витирається рушником, кутається у шубу. Каже, приїхала без чоловіка.

— У нього термінові справи. Обіцяв, що скупається надвечір. Ми з ним дотримуємося всіх постів, за день перед Водохрещем не їмо. Їду додому пити зелений чай, він найкраще зігріває.

У Гідропарку на затоці Венеція чекають на столичного міського голову Леоніда Черновецького.

— Учора по тєлєвізорі показували, як торік купався. Може, і цього прийде. Ніколи ще його вживу не бачила, — каже Лариса Данилюк, 62 роки.

Прес-служба повідомляє, що мер не братиме участі у святі. Замість нього в ополонці купаються заступники Олесь Довгий і Сергій Рудик.


Зараз ви читаєте новину «Наталя Валевська моржувала у зеленій сорочці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути