пʼятниця, 06 березня 2009 17:08

Намоклі рукописи сушать фенами

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Наприкінці минулого тижня, коли розтанув сніг, із тильної сторони Національного музею у Львові на вул. Драгоманова, 42 по стіні почала стікати вода.

Ринв немає, а дощоприймач замерз. Тому кут приміщення, де розміщений фонд рукописів і стародруків, просяк водою. Музейні працівники відразу почали виносити книги з цього приміщення.

— Уже другий раз із вини нашого заступника по господарській частині Івана Клемчука стається така трагедія. Я казала, треба з даху зняти сніг. Замокло півтори тисячі рукописів. Це ж унікальні речі, — розповідає завідувачка відділу рукописів Неоніла Вергун.

2005-го через халатність цього ж працівника було затоплено фонд кириличних стародруків. Тоді заступник відключив опалення і не попередив кочегара, який наповнив бак водою.

Нині колекцію просушують. Це книги XV–XVIII ст., подаровані митрополитом Андреєм Шептицьким.

— У музеї вже працює львівський реставратор пан Мокрій, — продовжує Вергун. — Зголосилися допомогти реставраційна майстерня бібліотеки імені Василя Стефаника, кілька громадських організацій. Інтелігенція щодня телефонує, хочуть зарадити.

Працівниці музею принесли з дому фени, сушать видання.

— Але то треба обережно. Гарячим повітрям сушити не можна. Тільки холодним. Ми тут усі вихідні просиділи, до десятої вечора сушили. А нам навіть на суботу і неділю опалення не включили, — продовжує заввідділом.

Працівники кажуть, що папір рукописів незвичний, зроблений із тканини. Тому їх ще можна буде врятувати. Але припускають, що реставраційні роботи затягнуться мінімум на рік.

Зараз ви читаєте новину «Намоклі рукописи сушать фенами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути