Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2013 06:15

"Накруточка невелика, бо народ біднішає"

Автор: фото: Сергій РИБАЛКО
  Харків’янка Наталія Горошко на возі вчить робити ляльки-мотанки. За майстер-клас бере 10-25 гривень, ціна залежить від розміру ляльки
Харків’янка Наталія Горошко на возі вчить робити ляльки-мотанки. За майстер-клас бере 10-25 гривень, ціна залежить від розміру ляльки

— Сьогодні презик наш обіцяв приїхать, — говорить приятелю Романові 19-річний Антон Горницький із Донецька. Уранці 20 серпня вони прибули на відкриття Сорочинського ярмарку в селі Великі Сорочинці на Полтавщині. — Казали, ніби на вертольоті прилетить.

Об 11.30 уздовж центральної алеї хлопці втискуються поміж відвідувачів. Коли повз них проходить віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, парубки відвертаються.

— Враження, що влада крайнього знайшла, — протягує Роман. — З другого боку, він ближче до культури, байкер, організатор рок-фестивалю "Зе бест сіті".

— Хрєн редьки не слаще, — бурчить Антон, чухає потилицю. — Яника бачить хотів.

Хлопці йдуть за Вілкулом до головної сцени. Там збираються ще з 500 осіб. Під час промови віце-прем'єра дві учасниці хору "Русская песня" з міста Орел піднімають російський прапор.

Сорочинський — один із найбільших ярмарків України, триває з 20 по 25 серпня. Щорічно його відвідує близько мільйона осіб.

Біля садиби Хіврі вперше за історію ярмарку на шістьох дерев'яних возах, схожих на циганські, проводять майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, жіночих прикрас, писанок, гончарних виробів.

— А скіки коштує навчитися глечики ліпити? — до чоловіка на возі в розхристаній вишиванці із закоченими рукавами й солом'яному капелюсі підходить 21-річна Аліна Ангелова з Києва.

— Для вас — 40 гривень, — відказує майстер, оцінюючи її. Спирається на гончарний круг. — Не дивися так: я тоже кушать хочу. У мене індивідуальний підхід. Буває, такі підходять, що з них і пійсят не жалко затребувать. Тільки з дітей майже нічого не беру.

Поодаль від возів за 5 грн люди фотографуються в панській кареті ручної роботи. Її також привезли на ярмарок уперше, із міста Сторожинець Чернівецької області. Коштує 14 тис. євро.

На головній вулиці ярмарку — нова арка. Збудували її цьогоріч, витратили майже мільйон гривень. Організатори обіцяли безкоштовно пускати бажаючих на гору. На одному боці — декоративний млин, на другому — скляна кімната у вигляді будинку зі столом і двома стільцями. Крила з'єднує оглядовий майданчик. Сходи викладені білою цеглою, не зацементовані, на дверях залізний замок.

— Облом, старими кістьми з Херсона ради цієї штуки перлася, — каже 56-річна Карина Борисівна.

— Нова арка аварійна, — говорить режисер Сорочинського ярмарку Олександр Любченко, проходить повз. — Праве крило поки що не дороблене.

На центральній алеї 44-річна Галина Володимирівна із Черкас закликає покупців до ятки з копченою рибою, кальмарами й ікрою.

— Якщо чесно — накруточка є, але невелика, бо народ біднішає. А за містове ми космічні бабки віддали — майже 3,5 тисячі гривень, — говорить її напарниця 42-річна Галина Іванівна. — Та й комфорту чортма, ночуєм прямо на товарі. У душ до місцевих бігаємо, платим 15 гривень. Частина підприємців домики знімають за сотню в день.

На західній алеї Олександр масує спину полтавцю 48-річному Миколі Витязю саморобним масажером, править за нього 50 грн. Чоловік відмахується, бо дорого.

— На ярмарку ціни нижчі, ніж торік, але все одно високі. Приїжджаю сюди подивитися, що нового продають, а потім задешево той же товар на сайтах замовляю, — каже Микола Витязь.

Зараз ви читаєте новину «"Накруточка невелика, бо народ біднішає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути