Ексклюзиви
пʼятниця, 06 січня 2017 07:50

Нагороджених героїв покинули на Новий рік в ангарі

Нагороджених героїв покинули на Новий рік в ангарі

Напередодні Нового року президент 51-річний Петро Порошенко відвідав Маріуполь. Передав броньовану техніку прикордонникам. З американським сенатором Джоном Маккейном привітали морських піхотинців. На нагородження запросили бійців, які брали участь у боях на Світлодарській дузі. Наприкінці грудня там загинули дев'ятеро військових, 35 — поранені, 17 контужені.

Із бойових позицій на зустріч із президентом бійці добирались у військовому КрАЗі. 300 км їхали в кузові.

— На нагородженні було близько сотні бійців масовки. І п'ятнадцять героїв, які відзначилися на Світлодарській дузі. Серед них — три жінки. Їх, стомлених і змерзлих, везли з передової у відкритому кузові, — розповідає волонтерка 55-річна Ольга Батагова.

Доки чекали Петра Порошенка, військовим забороняли пити каву та їсти печиво зі столів. Пояснили — то для журна­лістів.

— Коли президент вручав медаль, попросила його про вертоліт. Щоб встигли до Нового року повернутися на позиції, до своїх. Пообіцяли вертушку, — каже старший сержант 54-ї бригади 31-річна Валерія Бурлакова.

Урочистості закінчилися 31 грудня близько 19:00. Президент із делегацією на гелікоптері вилетіли з Маріуполя. Солдатів покинули в порожньому аеропорту.

— Вони були голодні й несамовито стомлені. Потім зігнали в холодний ангар, як худобу. Там і зустріли Новий рік, — каже Ольга Батагова.

— Про вертушку ніхто вже не згадував. Автобус, яким ми могли б поїхати назад, теж забрали. Сиділа в Маріуполі на ­аеродромі й ридала, — додає Валерія Бурлакова.

Про бійців згадали 1 січня близько 11:00. Їх відвезли автобусом до Бахмута. Останні 30 км до позицій добиралися самотужки.

3 січня міністр оборони Степан Полторак пообіцяв розібратися з інцидентом.

Наступного дня на сторінці Міністерства оборони опублікували відео під назвою "Пряма мова нагороджених військовослужбовців". Бійці спростовують попередню інформацію. Один із них каже:

— Ми не полетіли. Я прекрасно розумію, що це — зона АТО. Можливо, через погодні умови або бойові дії.

— У Маріуполі зробили все для того, щоб президент красиво вручив медальки. Людей нагородили, зробили фотографії, привітали. І покинули, — говорить військовий експерт 55-річний Юрій Касьянов.

— Ціллю було не нагородження, не подяка солдатам за те, що вистояли в бою, а піар Петра Порошенка. Щоб показати, як президент зустрічає Новий рік на фронті. Ця історія невигідна Міністерству оборони й Порошенку. Тому наступного дня бійців змусили все спростувати.

Зараз ви читаєте новину «Нагороджених героїв покинули на Новий рік в ангарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути