субота, 30 червня 2012 06:15

На захист української мови створять комітети в селах і містах

300 представників української інтелігенції, політики, юристи, громадські діячі створили Всеукраїнський комітет на захист української мови. Його мета — об'єднати тих, хто розмовляє українською мовою і виступає проти русифікації.

— Ми створили комітет не проти російської чи мов нацменшин. Ми не виступаємо проти жодної іншої мови. Ми виступаємо проти русифікації, проти деукраїнізації України, — каже нардеп-"нунсівець" Олесь Доній, 42 роки. — Ми виступаємо на захист усіх мов, які потребують державної та громадської підтримки, а тому звертаємося до народу України створити осередки комітету в кожному регіоні, у кожному місті, селі.

До комітету ввійшли колишні політв'язні Левко Лук'яненко, Василь Овсієнко, Євген Сверстюк, музиканти Антін Мухарський, Михайло Барбара, Тарас Чубай, журналісти Мустафа Найєм, Микола Княжицький, науковці В'ячеслав Брюховецький, Олексій Гарань, письменники Юрій Андрухович, Юрій Винничук, брати Капранови та інші.

— У нашому комітеті ми ще створимо підкомітет із захисту російської мови від таких людей, як пани Колесніченко та Ківалов, — зазначає письменник Василь Шкляр, 61 рік.

До організації увійшли ще представники різних областей та міст України, інших країн: Чехії, Франції, Росії, США, Німеччини, Канади.

Письменник 44-річний Дмитро Капранов закликав бойкотувати видавництва, що працюють із депутатами, які проголосували мовний законопроект:

— На знак протесту наше видавництво "Зелений пес" розірвало угоди з "Креоном" депутата Зубанова через двоякість його власника. Однією рукою він підтримує українських письменників, іншою голосує проти української мови. Ми оголосили своєрідний економічний бойкот подібним видавництвам.

Зараз ви читаєте новину «На захист української мови створять комітети в селах і містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути