пʼятниця, 18 січня 2013 00:45

На Водохреще буде 10 градусів морозу

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Потік талої води на вулиці Студентській у столиці. 17 січня в Києві було два градуси тепла
Потік талої води на вулиці Студентській у столиці. 17 січня в Києві було два градуси тепла

19-20 січня в Україні похолодає. Уночі очікують до -10°С, удень — переважно плюсова температура, на півдні сягатиме до +6°C. Падатиме мокрий сніг, прогнозують у "Гідрометцентрі".

За півтора місяця, від початку грудня, через ожеледицю лише в Києві постраждали понад сім тисяч людей. До лікарень потрапили 1327 дорослих та 31 дитина.

23-річна Анна зі столичного мікрорайону Біличі 14 січня впала й забила руку, коли виходила з будинку.

— Дворник сбил сосульки с козырька и не убрал их. Открыла дверь, стала на глыбу и уехала. Упала на попу, руку разодрала в кровь, но поехала на работу. Вечером зашла в поликлинику. Травматолог сказал: трещина в запястье, месяц носить гипс.

Через опади і перепад температур травматизм може зрости. Рятувальники дають кілька порад, як не впасти під час ожеледиці. Варто виходити з дому із запасом часу, щоб не поспішати. Взуття вибирати стійке, бажано на м'якій рифленій підошві. Можна зробити на ній "льодоступи" — до каблука прикріпити шматок поролону або лейкопластиру й натерти піском. Або нанести на підошву клей "Момент" і поставити взуття на пісок — чобіт стане шорсткий, не ковзатиме. Можна прикріпити наждачний папір. По слизькому треба йти трохи зігнувши ноги, ставати на всю ступню.

Дорогу, подвір'я в таку погоду посипають піском або сумішшю його та солі. Можна використовувати готову — хлорований калій з піском, яку продають у магазинах.

Перевіряємо, як це діє. Вибираємо асфальтований майданчик, де намерз лід завтовшки 5 см. Надворі близько нуля.

На квадратний метр рівномірно розсипаємо півпачки солі та лопату піску. За 3 хв. лід тріскає, за 5 хв. — перетворюється на сірувату снігову кашу. Під ногами не слизько, але сніг набивається у підошви.

На іншу таку ж завбільшки ділянку сиплемо суміш "Антилід". Її продають по 21 грн за 900-грамове відерце, виготовляють у Запоріжжі. За 5 хв. білі гранули тануть. Відкидаємо лопатою верхній шар. Під ним залишається ще 1 см криги.

— Смесь только для льда. Если на нем будет снег, она не сработает. Сначала нужно убрать снег, потом сыпать. Ведерка должно хватить на небольшой двор. Фактически это песок в соли, — пояснює 44-річний Віктор, продавець-консультант у гіпермаркеті "Епіцентр".

На третю ділянку висипаємо тільки лопату піску. Ходити по ньому безпечно, але пісок швидко розноситься за ногами.

У малих кількостях суміш солі й піску не шкодить довкіллю, вважає біолог Андрій Малиновський, 50 років:

— Але потрібно, щоб вони сходили разом зі стічними водами, змивалися дощами і не накопичувались в одному місці. Там, де суміші назбираються, нічого не ростиме. Така солянка, якщо її багато, навіть асфальт може роз'їсти.

Зараз ви читаєте новину «На Водохреще буде 10 градусів морозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути