вівторок, 17 березня 2009 18:28

На вісім років ув"язнили гендиректора "Еліти-Центру"

Позавчора біля Шевченківського районного суду в Києві зібралося близько 200 потерпілих від квартирної афери "Еліти-Центру". Там оголошували вирок генеральному директору компанії Ігореві Циганку, 43 роки. Матеріали справи суддя Наталя Марченко зачитували 5 год. Прокуратура вимагала посадити підсудного на 11 років. Дали вісім років в"язниці з конфіскацією майна.

Циганка звинуватили у привласненні близько 17 млн грн. Він має відшкодувати збитки, судові витрати й моральну шкоду — 40 тис. грн — 53 потерпілим.

Юрій Туркінов, адвокат Циганка, планує оскаржувати рішення суду. Потерпілі теж невдоволені вироком.

— Суд визнав солідарну (спільну. — "ГПУ") відповідальність Київської міськдержадміністрації і Циганка. КМДА не проконтролювала будівництво, а гендиректор привласнив кошти. Але міська влада має виплатити 2 тисячі моральної шкоди, а Циганок — 40 тисяч. Де ж тут солідарність? Треба було поділити цю суму навпіл, — каже "ГПУ" керівник громадської організації "Центр правозахисту" Юрій Федорченко, 45 років. — Окрім того, сума моральної шкоди замала. Адже люди продавали квартири, машини. Багато хто втратив свої сім"ї та близьких.

Жертви афери вважають: у Циганка є чим розрахуватися з ними. Бо він має кілька великих земельних ділянок у Києві. Якщо його активів забракне, решту коштів мусить віддати держава. Досі жоден потерпілий не отримав ані відшкодування, ні обіцяної квартири.

— Сподіваємося, гроші нам повернуть. Я сам вклав у цю аферу 486 тисяч гривень, — продовжує Федорченко.

Скандал навколо будівельної компанії "Еліта-Центр" стався у лютому 2006-го. Тоді співвласник "Еліти" Олександр Волконський, 34 роки, перестав з"являтися на роботі. Вдома його теж не було. Вкладники зрозуміли — їхні гроші поцупили. Волконського оголосили в розшук. Затримали гендиректора Циганка та керівника відділу продажу Андрія Терентьєва. Слідчі допитали понад тисячу потерпілих та свідків. Справа "Еліти-Центру" становила 116 томів. Згодом її поділили на три окремі — Циганка, Терентьєва та Волконського-Шестака. Останнього — директора "Еліти" Олега Шестака — досі розшукують.

Циганка звинуватили у привласненні близько 17 мільйонів гривень

У жовтні 2007-го Волконського затримали у Санкт-Петербурзі. В Україну його привезли за рік. Нині він дає свідчення у Лук"янівському слідчому ізоляторі. Міліціонери кажуть, його справу до суду передадуть влітку.

Від цієї будівельної афери постраждали понад 1,5 тис. осіб. Люди вклали від $30 тис. до $100 тис. Серед жертв — радник президента, начальник управління обласної міліції, кілька прокурорів. На ділянках, де мали будувати житло, почали рити котловани, на деяких — зводити перші поверхи. Планували збудувати 1652 квартири на вулицях Отто Шмідта, Героїв Сталінграда, Петра Запорожця, Курнатовського, Будівельників та Лабораторній. Бували випадки, коли "Еліта-Центр" одну незбудовану квартиру продавала кільком претендентам. Керівництво пояснювало це вкладникам так: мовляв, помилка в комп"ютері.

Зараз ви читаєте новину «На вісім років ув"язнили гендиректора "Еліти-Центру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути