середа, 18 липня 2012 07:00

На відкритті медичного центру заборонили говорити українською

У Вінниці 13 липня на відкриття муніципального діагностичного медичного центру з найновішими ізраїльськими технологіями запросили міністра закордонних справ Ізраїлю Авіґдора Лібермана та міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка. Зі свого фонду він виділив 3 млн грн. Центр обладнали на першому поверсі міської поліклініки на вул. Київській.

О 7.20 на подвір'я центру лікарів пускають за запрошеннями. Звіряють прізвища за паспортами. Просять не робити різких рухів і розмовляти лише російською. Навколо території що 3 м стоять міліціонери. Тим часом служба охорони перевіряє приміщення центру із собакою. На вищих поверхах не видно жодного лікаря.

— Нас за два тижні попередили, щоб сиділи, як миші, по своїм кабінєтам. Як тільки завезли обладнання, охрана стала ходити вооружонна в бронєжілєтах. Нам геть не розрішають туди заходити, — розповідає працівниця поліклініки. — Учора разів зо п'ять мили сходи й асфальт біля входу.

Близько 8.17 на подвір'я закладу заїжджає бежевий "фольксваґен" із написом "віп". Його супроводжують чотири патрулі Державтоінспекції. Першим із машини виходить міський голова Володимир Гройсман, далі Петро Порошенко і лише потім міністр закордонних справ Ізраїлю. Кожного супроводжує охоронець.

— Тролейбусну зупинку перенесли аж на п'ять остановок до Тарнагородського. На Київській біля поліклініки нікому не дали стояти, — каже літня жінка, яка щойно вийшла з аптеки.

— А нашо портити вид города, — сміється фармацевт.— Там постоянно стоять ті страшні тролейбуси.

34-річний Володимир Гройсман дякує Порошенку та ізраїльтянам за центр.

— Когда обсуждали эту идею с Петром Порошенком, она казалась фантастической. Важно, что за такое короткое время (ремонт тривав із січня. — "ГПУ") реализовали эту идею. Наши медицинские заведения есть в 40 странах мира, но такого доброжелательного отношения и сотрудничества нигде не видел, — додає Ліберман.

У відкриття центру додатково з Ізраїлю вклали кілька мільйонів доларів. Найдорожче коштує обладнання. Установили цифровий рентген-апарат, спіральний комп'ютерний томограф, мамограф, апарат для УЗД, електрокардіограф.

За бажанням СБУ, заклад оглянули спочатку чиновники, потім усі охочі лікарі та журналісти.

До головного лікаря 45-річної Оксани Бланар підходить жінка й пошепки запитує, хто купив меблі.

— Ой, молчи, мы еще за них не рассчитались, — проходить у кабінет Оксана Леонідівна.

Пацієнтів почнуть приймати у вересні. За цей час установлять ціни на послуги. Кажуть, що вони будуть нижчі, ніж у приватних клініках міста.

— Соціально незахищеним буде надана адресна допомога. За послуги запровадимо пільги, — запевняє головний лікар.

У центрі працюють вісім лікарів і 10 медсестер. Вони пройшли навчання в подібному закладі в Луганську.

— Як тільки почула за цю роботу, почала проситися. На першій мала 1,5 тисячі. Як центр запрацює, підуть гроші, то й буде більша зарплата, — говорить Анжела Вечірко.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті медичного центру заборонили говорити українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути