Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2009 07:14

На тестуванні телефони ховали в туалеті

19 травня українські школярі складали тест із української мови та літератури. Це єдиний екзамен незалежного тестування, обов"язковий для всіх вступників. У ньому взяли участь 434 264 особи — 94% зареєстрованих.

Тест складався із 61 питання, приблизно навпіл із мови та літератури. Завершальний етап — твір, у якому мало бути не менш як 250 слів. Учасники, котрі наберуть менше 124 балів, не зможуть подати документи до вузу.

Під пунктом складання тестів на вул. Соборній біля школи N2 у Вінниці вишикувалася черга. Двоє чергових перевіряють запрошення та документи. За дверима ще двоє людей прискіпливо вивчають фотографії в паспорті або в довідці зі школи.

— Нам наказували добре дивитися, щоб не пропустити когось стороннього, — перемовляються.

На першому поверсі розвісили списки абітурієнтів, навпроти кожного прізвища — номер аудиторії. Відкрили тільки класи для тестування, решту опечатали паперовими стрічками з печаткою регіонального центру оцінювання.

Біля дверей аудиторії документи знову перевіряють. На кожній парті — бірка з ім"ям, прізвищем, робочим місцем та номером запрошення. Інструктори просять перевірити, чи все правильно. До однієї аудиторії потрапило кілька учнів з однієї школи.

— Саня, ти шось учив? — питає однокласника Олег Гринчук. — Нє, в мене є щоденник за шостий клас, там правила по укрмові написані. Трохи глянув. Бо взяв книжку, подивився, яка вона товста, і закинув її далеко.

Дівчата говорять про випускні сукні, зачіски.

— Мене мама заставляла вчора вчити, і я на свіданку з Артьомом не пішла, — каже Зоряна. — Можна подумати, я шось помню, якщо ми вже місяць на уроки тільки для галочки ходимо.

У кожній аудиторії тестування складають 15 учнів. О 10.50 зібралися всі. Кілька хвилин мовчки чекаємо початку. В аудиторії почепили механічний годинник. Рівно об 11.00 одного з тестувальників запрошують перевірити, чи цілий пакет із завданнями. Він розписується у протоколі. Пакет розрізають і роздають по два бланки для відповідей. На них наклеюють номерки зі штрих-кодом та номером робочого місця. Ще протягом 20 хв. інструктори зачитують права. Оголошують, що з аудиторії можна виходити лише по одному.

Півгодини школярі розглядають питання, потім по одному починають виходити. Через годину виходжу і я. Біля туалету сидять чергові, чоловік та жінка. Стежать, аби ніхто не мав із собою нічого, крім туалетного паперу. В туалеті дівчата обговорюють відповіді на тестові завдання. В декого на руках написані питання.

— Що ти відповідала на 21-те? — звертаються до мене і зачитують питання. Двоє зі штанів витягають написані дрібно "шпори". Швидко шукають відповіді. Занотовують на руці. Щохвилини до туалету заходять нові дівчата зі своїми шпаргалками.

— А що ти у творі писала?— цікавиться білявка. — Така тема тупа, що ужас: "Підтримайте або спростуйте думку Сковороди: "Багатством живиться лише тіло. А душу звеселяє споріднена праця".

Заходить невисока дівчина, шукає у відрі зі сміттям свій мобільний, швидко набирає номер. Пошепки називає питання, отримує відповіді, за кілька хвилин ховає телефон назад. Чергові до туалету не заходять.

— Виходити можна не більше двох разів, мені вже зробили зауваження, — каже учениця Оля. Дівчата розходяться по аудиторіях.

Після тесту інструктори при учнях рахують бланки, вкладають у спеціальний пакет і заклеюють. Обіцяють, що відповіді можна буде побачити на сайті регіонального центру за три дні.

На Вінниччині на тест з української мови зареєструвалося 16 842 учні. Наступне тестування відбудеться 26 травня. Майбутні абітурієнти перевірятимуть свої знання з математики.

Зараз ви читаєте новину «На тестуванні телефони ховали в туалеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути