Ексклюзиви
пʼятниця, 08 травня 2009 07:16

На тести з історії не прийшли 8 відсотків учасників

Автор: фото: УНІАН
  Спостерігач диктує номер пакету з тестами перед початком незалежного зовнішнього тестування з історії України в одній із київських шкіл у середу, 6 травня
Спостерігач диктує номер пакету з тестами перед початком незалежного зовнішнього тестування з історії України в одній із київських шкіл у середу, 6 травня

У середу, 6 травня, по всій країні відбулося зовнішнє оцінювання з історії України. Участь у ньому взяли 179 509 осіб. 8% зареєстрованих на тестування не прийшли. Український центр оцінювання якості освіти повідомив: надзвичайних ситуацій не було.

50-річна Олександра Криворучко прийшла за запрошенням на пункт тестування у 13-ту школу Полтави.

— Маю вищу освіту, працюю економістом, — каже. — Але хочу змінити фах. Думаю вчитися на спеціаліста із земельних ресурсів. Вступатиму в київський вуз, на дистанційну форму навчання. Довелося прийти на тести. Без них тепер не вступиш. Історію люблю, цікавлюся нею. До тестів готувалася пару днів. Трішки хвилююся.

Біля школи зібралося 150 людей. Двері замкнені, нікого не впускають. У запрошеннях зазначено, що на пункт слід прийти не пізніше 10.45.

— Ми тут з половини десятої товчемося, чого не пускають? Діти вимучені, а їм ще тести писати! — обурюється білявка років 40.

Учасники тестування стоять на подвір"ї невеликими групами і поодинці.

— Коли був Богдан Хмельницький? Коли Січ заснували? Хто хрестив Русь? — запитують одне в одного, повторюють за конспектами.

— Мене цікавить більше: вони що, і в туалет з нами ходитимуть, аби не списали? — запитує дівчина.

Люди починають хвилюватися, що не відчиняють двері.

— Об одинадцятій тести починаються, вони не встигнуть нас пропустити! Щас така паніка буде! — переживає 19-річна Анна Захарченко.

Двері відчиняють о 10.40. На вході стоїть міліціонер. Документи перевіряють дві жінки. Звіряють фото в паспорті або довідці з обличчями учасників, дивляться на запрошення.

За 3 хв. до початку тестування до приміщення не встигли зайти 20 учасників. На вході ставлять ще двох працівниць школи, аби пришвидшити процес.

Відшукую за своїм прізвищем у списку аудиторію N5. Старший інструктор Юлія Хурса зауважує, що спізнююся. На зауваження, що почали пізно впускати, Юлія дивується:

— А я думала, це люди прийшли пізно.

Мобільний просять вимкнути і покласти разом із сумкою у куток кабінету.

Пакет із тестами розкривають два інструктори. Ознайомлюють із правилами. Роздають бланки для відповідей. Юлія Хурса наклеює на них штрих-коди з номерами кожного учасника за списком. Потім роздають зошити із завданнями.

— На роботу відводиться 150 хвилин, — пояснює жінка. — Потім зберемо бланки і в присутності трьох останніх учасників складемо в конверт і заклеїмо.

Під час тестування кілька людей просяться в туалет. Чергові у коридорах підказують, де вбиральні, але не супроводжують до них.

Марія, учасниця тестування, показує знайомій Насті, яка сидить на сусідньому ряду, зошит із правильною відповіддю. Інструктори цього не помічають.

За два тижні будуть відомі результати тесту з історії. Тестування закінчиться 5 червня. Усім учасникам видадуть сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти. За ними вузи здійснюватимуть конкурсний відбір абітурієнтів.

Зараз ви читаєте новину «На тести з історії не прийшли 8 відсотків учасників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути