Ексклюзиви
пʼятниця, 08 квітня 2011 04:45

На поминки готують капусняк, картоплю і коливо

На поминальний обід після похорону заведено готувати три основні страви: капусняк, картоплю й коливо.

Коливо ще називають канун. Готують із вареної пшениці чи ячменю, а також із рису. Поливають медом і додають родзинок. На Поліссі інколи готують коливо з гороху чи гречки. На Заході України замість колива можуть давати поминальний книш — круглий пшеничний хліб, розрізаний навхрест. У поминальні дні його роздають бідним.

— Треба обов'язково перехреститися та з'їсти три ложки кануну доти, як на столі з'являться гарячі страви, — розповідає пенсіонерка з Полтави Лідія Середа. Її часто кличуть готувати поминальні обіди. — Зараз на поминках нема такого, щоб готували всього три страви. Наварюють та печуть, як на весілля. І салати, і м'ясо.

Церковники говорять, горілки на поминках не має бути. Це вважають наругою над душею померлого.

— Поминання з горілкою перетворюється на п'янку, — каже священик із Полтави Микола Храпач.

Зараз ви читаєте новину «На поминки готують капусняк, картоплю і коливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути