На поминальний обід після похорону заведено готувати три основні страви: капусняк, картоплю й коливо.
Коливо ще називають канун. Готують із вареної пшениці чи ячменю, а також із рису. Поливають медом і додають родзинок. На Поліссі інколи готують коливо з гороху чи гречки. На Заході України замість колива можуть давати поминальний книш — круглий пшеничний хліб, розрізаний навхрест. У поминальні дні його роздають бідним.
— Треба обов'язково перехреститися та з'їсти три ложки кануну доти, як на столі з'являться гарячі страви, — розповідає пенсіонерка з Полтави Лідія Середа. Її часто кличуть готувати поминальні обіди. — Зараз на поминках нема такого, щоб готували всього три страви. Наварюють та печуть, як на весілля. І салати, і м'ясо.
Церковники говорять, горілки на поминках не має бути. Це вважають наругою над душею померлого.
— Поминання з горілкою перетворюється на п'янку, — каже священик із Полтави Микола Храпач.
Коментарі