пʼятниця, 11 серпня 2017 05:45

На польських паспортах хочуть зобразити цвинтар у Львові

Львівський військовий цвинтар "Меморіал орлят" хочуть зобразити на нових паспортах Польщі. Змінити вигляд документа там вирішили до 100-річчя відновлення польської державності. На сторінках будуть зображені важливі історичні місця й особи для поляків.

7 серпня українське Міністерство закордонних справ викликало до себе для пояснень посла Польщі Яна Пєкло.

— Послу вручили ноту з рішучим протестом, щодо намірів польського міністерства внутрішніх справ і адміністрації, — говорить спікер МЗС Мар'яна Бєца, 39 років. — Україна розглядає такі наміри, як недружній крок. Він негативно вплине на розвиток нашого стратегічного партнерства.

"Меморіал орлят" — польський. Орлятами називали поляків, які воювали проти Західноукраїнської Народної Республіки в 1918–1919 роках і більшовиків у 1920‑му. Були поховані на "Кладовищі захисників Львова", що входить до Личаківського цвинтаря.

— Меморіал був прикладом важких компромісів у подоланні травм минулого між українцями та поляками. З ініціативи громад обох країн, тут проводили спільні вшанування загиблих у війні між нашими країнами. Меморіал набув символу примирення, — каже голова українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ят­рович. — Але через ініціативу польського МВС, це місце може знову перетворитися на символ непорозуміння між народами.

На сайті польського МВС досі триває голосування за 13 малюнків. Люди вибирають, які з них розмістять у паспортах. Крім "Меморіалу орлят" там є зображення Острої брами в литовській столиці Вільнюс. Литва також вимагає пояснень від Польщі.

Зараз ви читаєте новину «На польських паспортах хочуть зобразити цвинтар у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути