пʼятниця, 25 жовтня 2019 00:20

На місці падіння метеорита шукатимуть алмази

Поблизу райцентру Іллінці Вінницької області добуватимуть алмази. Їхні поклади виявили на місці падіння метео­рита між селами Лугове Іллінецького та Іваньки Липовецького районів.

— Шукаємо інвесторів для масштабного видобутку, — говорить заступник міського голови Іллінців 52-річний Олег Дмитрик. — Дослідження показали там поклади алмазів. Але самі не зможемо цим зайнятися.

Метеорит вагою 40 млн т упав понад 400 мільйонів років тому. Заглибився в землю на 800 м. Міжнародні експедиції почали працювати у 1980-х.

В Іллінецькому кратері знайшли найкрупніший у світі агат завбільшки 14,5х25х32 см. Його зберігають у природничому музеї німецького Берліна.

У долині червоне каміння беруть на сувеніри. Місцеві споруджують із нього будинки. Кажуть, стіни взимку тримають у хаті тепло, а влітку — прохолоду.

— До кратера проклали туристичний маршрут. Останніми роками побільшало відвідувачів, — говорить керівник районного управління земельних ресурсів 36-річний Володимир Сліпчик.

Зараз ви читаєте новину «На місці падіння метеорита шукатимуть алмази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути