четвер, 09 липня 2020 00:00

На курорти пускають по списках

Автор: vk.com
  У ландшафтному парку в селищі Зуївка біля Харцизька Донецької області бойовики пропонують туристам поплавати на човні в річці Вільхова, політати на дельтаплані й пограти у спортивні ігри
У ландшафтному парку в селищі Зуївка біля Харцизька Донецької області бойовики пропонують туристам поплавати на човні в річці Вільхова, політати на дельтаплані й пограти у спортивні ігри

На окупованій частині Донецької області є три населені пункти, які стоять на узбережжі Азовського моря: місто Ново­азовськ, селище Сєдове і село Безіменне. До війни були популярними курортами серед місцевих.

2020 року окупаційна адміністрація Новоазовського району вирішила, що на курорти пускатимуть лише за списками. Їх формують із пансіонатами.

Курортний сезон на Азові відкрили 1 липня. Досі був закритий через пандемію коронавірусу, відпочивали лише бойовики.

— Въехать в Седово можно по путевке в пансионат или приглашению, — розповідає донеччанин Валентин Щербак, 33 роки. — Просто сісти в авто й поїхати туди вже неможливо.

Орендувати житло можна лише в тих місцевих, які зареєстровані в адміністрації бойовиків як підприємці.

— Після того, як забронювали номер, його власник зобов'язаний передати на блокпости дані про відпочивальника, час і дату його приїзду і виїзду. Іноді особисто зустрічати на блокпості, — додає Щербак. — У попередні роки місцеві здавали житло туристам без реєстрації.

На курортах діє комендантська година. Заборонено перебувати на вулиці з 00:00 до 4:00. На іншій території заборона триває з 23:00 до 5:00.

Доба у найдешевшому номері в Сєдово коштує від 36 грн із людини. У кімнаті є тапчан і тумбочка, туалет і кухня — спільні. Орендувати найдешевший будиночок на чотири місця коштує від 1,1 тис. грн на добу.

— У будинку буде душ, туалет, кухня, нормальні ліжка, — розповідає 22-річна Вероніка Борщевська з Макіївки на Донеччині. — На вулиці — альтанка з мангалом, місце для авто. Найбільша проблема на курортах — це зв'язок і інтернет. Постійно зникає через військові бази в Ново­азовську, немає по пів дня.

Відпочивальники завжди мають носити з собою документи, які дозволяють перебувати на курорті.

— У Сєдово патрулів більше, ніж у Макіївці, — про­довжує Вероніка. — Якщо зупинять і при собі не буде документів, затримають.

На окупованій Росією частині Луганщини відпочивати можна лише на берегах водосховищ.

Будиночок на березі Березовського водосховища в Довжанському районі можна орендувати від 100 до 1,2 тис. грн на добу. Заміський комплекс на березі Успенського водосховища в Успенці Лутугинського району пропонує орендувати будинки з двоспальними ліжками по 425 грн на добу.

Адміністрація окупованого Криму звільнила жителів захоплених Росією районів Донецької і Луганської областей від обов'язкової 14-денної обсервації. Жителів окупованої території вважають росіянами, а не іноземцями.

— Зараз через карантин у Криму немає відпочивальників із Росії. Тому дозволили їздити з Донецька і Луганська, — розповідає Олег з Макіївки Донецької області. Прізвища не називає. — Усі їдуть через Ростов. Через Україну їхати неможливо, після переходу пропускних пунктів треба 14 днів бути на самоізоляції.

Доїхати з Донецька до Криму через Керченський міст коштує майже 2 тис. руб. — 760 грн. Автобуси відправляються із вокзалів Донецька та Луганська.

Відпочивають у ландшафтних парках

На окупованих територіях Донецької ­області набуває популярності ландшафтний парк Зуївський. 1,5 тис. га парку розташовані між містами Зугрес і Харцизьк.

Інший популярний парк — Донецький кряж — у Амвросіївському районі. Це степ, порізаний байрачними лісами. Раніше бойовики використовували його як навчальний полігон. ­Зараз на ньому багато мін і снарядів.

Зараз ви читаєте новину «На курорти пускають по списках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути