пʼятниця, 03 травня 2019 00:10

На комунальні борги нараховуватимуть пеню

У травні набувають чинності зміни в різних сферах життя. Газ для населення подешевшає, на комунальні борги нараховуватимуть пеню, поліцейські штрафуватимуть автомобілі на іноземній реєстрації, можна буде безкоштовно змінити мобільного оператора без зміни номеру телефону.

Уряд і Нафтогаз розробили новий механізм визначення ціни газу для населення. 1 куб. м палива подешевшає з 8,55 до 8,24 грн. Якщо ринкова вартість газу для промисловості буде ще нижча, то вартість для населення також упаде. Коли паливо для промисловості подорожчає, населення платитиме встановлені 8,24 грн/куб. м.

Набувають чинності нові правила оплати комунальних послуг. Вони зобов'яжуть кожного громадянина, який має борги, сплатити додатково ще й пеню — 4% річних суми ­боргу.

— У випадку невчасної сплати віддасте додатково 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочки, — говорить депутат Альона Бабак, 50 років. — Наприклад, якщо прострочили тисячу гривень комунального платежу, то пеня становитиме 10 копійок за день. Загалом не може перевищити розмір боргу. Пеню не нарахують споживачам, яким держава затримала виплати субсидії чи пільг або яким працедавець затримав зарплату. Однак затримку треба довести докумен­том.

Також ввели абонплату за комунальні. Це фіксована сума, яку кожен будинок визначатиме самостійно. Сюди врахують головні щомісячні витрати: вивіз сміття, прибирання, заміна ламп у під'їздах.

Із 24 травня поліцейські штрафуватимуть власників автомобілів на іноземній реєстрації. За керування таким авто вперше стягатимуть 8,5 тис. грн, удруге — 17 тис. грн із позбавленням прав на рік і можливим вилученням авто.

Відтепер українці зможуть змінити мобільного оператора без зміни номера телефона.

— Найпростіше це буде зробити власникам контрактних номерів. Їм потрібно подати заяву й забрати нову сім-картку, — каже 33-річний Вадим Гулько з Українського державного центру радіочастот. — Тим, хто має зв'язок за передплатою, спершу потрібно зареєструвати номер — подати паспортні дані, написати заяву у старого оператора, щоб мати підтвердження, що номер закріплений за вами. Потім змінити оператора. Сім-карту нового оператора повинні видати протягом трьох днів. Відмовити у зміні оператора можуть, якщо номер зареєстрований не на вас або незареєстрований взагалі, чи у заяві вказані неправдиві дані. І якщо ви подали заявки одночасно кільком операторам. Міняти оператора можна не частіше, ніж раз на місяць.

Зараз ви читаєте новину «На комунальні борги нараховуватимуть пеню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути