середа, 30 березня 2011 04:45

На кладовищі розбили 44 пам'ятники

У ніч проти 28 березня в селі Шенгури Кобеляцького району Полтавщини понівечили пам'ятники на 44 могилах. Підозрюють 27-річного Володимира, який перебуває на обліку в психлікарні. Він нібито напився і пішов ламати надгробки.

28 березня, 15.00. Під'їзд до кладовища заставлений міліцейськими машинами. В автомобілі з написом "Кінологічна служба" є дві вівчарки. До мікроавтобуса міліціонери заводять чоловіка середнього віку в брудному одязі.

— Там експерти працюють, — пояснює Сергій Терела, начальник Кобеляцького районного відділу внутрішніх справ. — Знімають відбитки пальців. Перевіряємо всіх.

Біля паркана скупчилися зо два десятки місцевих. На цвинтар їх не пускають. Кілька міліціонерів ходять від могили до могили. Наносять на повалені пам'ятники червоний розчин, фотографують. Із цивільних за огорожу пропустили тільки сільського голову Світлану Толмачову із двома помічниками. Вона записує, чиї могили сплюндрували.

— Зранку була на апаратній в адміністрації, — розповідає. — Вимкнула телефон, звичайно. А як включила — тьма дзвінків пропущених. Одразу зрозуміла, щось сталося. Як приїхала на місце і все побачила, ледве погано не стало. 44 могили порушили. Напередодні у Шенгурах був похорон. Десь о четвертій усі розійшлися. А утром прийшли люди на поминки і побачили цей ужас.

Селяни біля огорожі обговорюють подію.

— Ой, знаю я, все знаю, — каже жінка в окулярах. На ній синя куртка і хустка. — Більше казати боюся. Самі живемо, прийдуть ноччю і подавлять, як кошенят.

— Та шо ти знаєш, — махають на неї з гурту, — може, то сатаністи, може, секта завелась. А може, ті, шо пам'ятниками торгують. Для їхнього бізнесу це вигідно.

Близько 16.00 експерти завершують роботу. Дозволяють людям зайти на кладовище. Ті біжать до поховань рідних.

Над могилою дружини ридає літній чоловік. Велика мармурова плита впала на землю і тріснула.

— Ну й як я оце поправлю, де візьму гроші на новий пам'ятник? — запитує сільського голову Петро Михайленко. — 2,5 тищі заплатив п'ять років тому, а січас і в 5 не вберуся.

Сільський голова обіцяє звернутися в район, в область по допомогу. Проситиме грошей на відновлення цвинтаря. Записує в блокнот дані Михайленка.

— Світлано Іванівно, і Дуськина могила розрушена. А ото Гарчиха лежить, теж плиту звалило — запишіть і їх, — просять селянки. — Оце як таке твориться, то вже кінець світу настає.

До кладовища підвозять підозрюваного. Люди називають його Володькою. Тицяють пальцями, перемовляються.

— Він завжди на людей кидався. Мою мамку обікрав і бувшому сільському голові машину побив, — розказує високий чорнявий чоловік. — І нічого йому не було, в нього справка є. І січас не буде.

— Та не міг він сам більше 40 могил порушити, — каже інший тутешній. — Він живе тут багато років і ніколи такого не робив. А з кладовищами це не перший випадок. У сусідньому Козельщинському районі теж недавно пам'ятники поваляли. Володька, як його не займаєш, не буйний. А як полізеш, то стає агресивним, але швидко лякається й тікає.

У селі розповідають, Володимир мешкає з бабою. Матір зі співмешканцем живуть поряд. Має двох братів.

Правоохоронці кажуть, що головного підозрюваного затримали.

— Чоловік у будь-якому випадку понесе покарання, — пояснює Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції. — Крапку в справі поставить суд. Це буде або примусове лікування, або відбування покарання у в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «На кладовищі розбили 44 пам'ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути