середа, 14 березня 2012 00:00

На грип захворіли 192 тисячі українців

— Два дні трималася температура 39,6, не могла збити нічим, — розповідає киянка Юлія Бурлака, 25 років. — Удень лягла поспати. Коли прокинулася, усе тіло морозить, голова болить, серце заходиться. Викликала "швидку", їхали довше години. Пояснили, багато викликів через грип.

За тиждень на грип захворіли 192 тис. українців, із них 67% — діти, за інформацією Держепідемслужби. Найбільше — у Києві та Чернігові. Там епідпоріг перевищений на 2%. У столиці хворі 29,5 тис. киян.

В Україні цього року поширений фінський грип, каже Віра Казмірчук, професор кафедри імунології із медуніверситету ім. Богомольця. Штам найбільш поширений у Фінляндії, звідти й назва.

— Фінський грип має тяжку форму перебігу, хворі видужують повільно. Підхоплюють інфекцію, навіть якщо пили ліки для профілактики. Піднімається висока температура, відчувається сильна слабкість, але застуди в перші дні немає. Недуга небезпечна ускладненнями на серце, нирки.

На Вінниччині кількість хворих на грип нижче епідеміологічного порогу на 35%. Поширений той же штам вірусу, що й торік, — AH3N2 або фінський, каже завідувач епідвідділом обласної санепідемстанції Степан Томін, 45 років.

— У багатьох вінничан залишився імунітет до нього. Через морози в лютому школи закривали, тому грип не поширився, — зазначає.

За минулий тиждень діти стали хворіти на грип удвічі частіше, зауважує завідувачка дитячого відділення міської лікарні Червонограда на Львівщині 52-річна Марія Жигайло.

— Здебільшого це малюки від 3 років і молодшого шкільного віку. Приходять мляві, бліді. Температуру 39-40 градусів парацетамолом збити не можуть. Почастішали ускладнення грипу — бронхіти.

Щоб не схопити інфекцію, радить мити руки після вулиці столичний імунолог Ліна Георгієва, 49 років.

— У теплу погоду навесні в повітрі найбільше вірусів. Корисно також промивати ніс теплою водою. Одягатися перед виходом на вулицю слід по погоді, бо можна дістати переохолодження. Якщо вдома є хворий на грип, усі члени родини мають носити маски. Їх треба міняти кожні три години. Три-чотири зубці часнику щодня вбережуть організм від недуги.

Тим, хто вже захворів на грип, радить дотримуватися постільного режиму. Температуру краще збивати, коли вона перевищує 38,5 градуса.

— Прогрівання треба робити, коли знизилася температура. Допоможуть ванни для ніг із гірчицею, інгаляції з евкаліптом. Корисно пити гаряче молоко з содою.

Зараз ви читаєте новину «На грип захворіли 192 тисячі українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути