вівторок, 16 травня 2017 00:20

"На двох літрах бензину далеко не втечуть"

 

— Найчастіше викрадають авто преміум-класу чи зовсім недорогі. З перших найбільш ходові "Тойота RAV4", БМВ Х5,6, "Мерседеси", ­"Рендж Ровери". Їх викрадають і продають на замовлення за третину вартості салону. Із дешевих крадуть ВАЗи і "Ланоси". Їх продають на розборку. Якщо найдешевший ВАЗ у зібраному вигляді коштує майже 3 тисячі доларів, по запчастинах його ­можна продати за 5, — ка­же керівник порталу ­­dtp.kiev.ua 34-річний Владислав Антонов.

У який день тижня, час доби машини крадуть найчастіше?

— Автомобілі викрадають цілодобово. Найчастіше — з парковок біля торговельних центрів, будинків. Часто люди навіть не знають, коли саме вкрали їхню машину. Приміром, залишили авто біля дому о восьмій вечора, а про його зникнення дізналися вранці наступного дня.

Чи реально знайти викрадену машину?

— Важливо не втратити перші 15–20 хвилин після викрадення. Що більше минає часу, то менші шанси, що машину знайдуть. Якщо власник бачить момент крадіжки, як авто від'їжджає, може прослідкувати, куди його відженуть. Паралельно повідомити поліцію. Важлива й кількість пального в баку. На 2 літрах викрадачі далеко не втечуть. Були випадки, коли крадії кидали авто посеред дороги, бо там закінчувався бензин.

Якщо власник помітить у місті свою вкрадену машину, але з іншими номерами, зможе довести право власності?

— Так. Для цього має заявити в поліцію. Експерти перевірять VIN-код машини (це 17 цифр, за якими можна ідентифікувати автомобіль. Він зазначений у технічній документації і на авто. — ГПУ). Якщо він змінений — почнуть процес відновлення заводських номерів, даних про пошкодження, якщо є. Лише після цього розглянуть питання про повернення машини її справжньому власнику.

Скільки часу потрібно крадіям, щоб проникнути до салону?

— Викрадачі знаходять потрібне авто, марку, колір. Кілька днів спостерігають, куди на ньому власник їздить, де залишає. За допомогою спеціального обладнання, яке коштує 20–30 тисяч доларів, копіюють код сигналізації. Саме викрадення займає не менш як 5 хвилин. Один із крадіїв іде за власником, аби він раптово не повернувся до машини. Інший тим часом заводить авто і відганяє в потрібне місце. Обладнання для крадіжки машин окупиться після першого замовлення. Дешеві авто без сигналізації відкривають за допомогою відмички, заводять дротами.

Як захистити машину від крадіжки?

— Потрібно ставити дорогу сигналізацію, код якої важче перехопити. На мобільний телефон встановити спеціальну джіпіес-програму, яка сповістить про викрадення машини. Покаже напрямок, куди вона рухається. На коробку передач слід ставити механічний замок. Його, звісно, можна зламати чи розпиляти. Але для крадія це додаткові 5–10 хвилин. Його можуть помітити та схопити. Варто поставити замок на руль, який кріпиться до торпеди. Для надійності — встановити спеціальну кнопку. Не натиснувши яку, машина не заведеться. Кнопка може бути розміщена в такому місці, що знатиме лише водій — у багажнику, на кермі, під сидінням. Грабіжник не матиме часу для її пошуку. Гараж для авто слід обладнати міцними металевими дверима з надійними замками. Поставити на сигналізацію.

2686 автомобілів марки ВАЗ викрали в Україні торік. Це найбільше серед інших авто. На другому місці "Деу" — 1155, на третьому "Тойота" — 671 авто. Найменше поцупили "Мітцубісі" — 158 машин.

Щоб розпізнати крадений автомобіль, потрібно:

1. Звірити номер кузова з тим, що вказаний у технічному паспорті.

2. VIN-код машини в технічній документації і на авто має бути однаковий.

3. Перевірити маркування скла на вікнах.

4. Звернутися за консультацією до експерта.

5. Перевірити авто на сайті поліції, в розділі "Транспортні засоби в розшуку".

Зараз ви читаєте новину «"На двох літрах бензину далеко не втечуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути