четвер, 10 липня 2008 07:15

Можуть припинити видачу закордонних паспортів

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  18-річний Олександр Чухно з Писарівки Вінницького району отримує закордонний паспорт у райвідділі міліції. Він поїхав до Туреччини на Міжнародний фестиваль народних танців. Оформляв документ терміново — за 10 днів. Заплатив 600 гривень
18-річний Олександр Чухно з Писарівки Вінницького району отримує закордонний паспорт у райвідділі міліції. Він поїхав до Туреччини на Міжнародний фестиваль народних танців. Оформляв документ терміново — за 10 днів. Заплатив 600 гривень

Сьогодні Консорціум ЄДАПС припиняє виготовлення закордонних паспортів. Міністерство внутрішніх справ за півроку заборгувало підприємству 53 млн грн.

— Ми не жартуємо. МВС завжди мало перед нами борги, але вони ще ніколи не переступали такої межі, — каже заступник директора ЄДАПСу зі зв"язків із пресою Олександр Драніков, 41 рік. — Ми працюємо за держмито, яке люди платять при оформленні паспорту. А де ті гроші, потрібно запитувати в міністерстві.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки, заявив, що МВС може припинити видачу закордонних паспортів, бо Верховна Рада досі не ухвалила зміни до держбюджету.

— Грошей, які на видачу закордонних паспортів виділило Міністерство фінансів України, вистачає рівно на півроку, — пояснює міністр. — Далі фінансування немає. Треба просити депутатів все-таки затвердити бюджет при всіх його недоліках.

Юрій Луценко заспокоїв: у розпал сезону відпусток МВС не припинить видавати паспорти.

У більшості столичних ОВІРів про можливі проблеми не знають.

— Черг особливих немає. Закордонний паспорт виготовляють за місяць, — кажуть у Печерському ОВІРі.

У туристичній компанії "Галопом по Європах" ситуацією із закордонними паспортами здивовані.

— Ну, що ж, розвиватимемо внутрішній туризм, — жартує менеджер турфірми. — А якщо серйозно, то це буде найпотужніший фінансовий удар.

Галина Дорош із міста Калинівка на Вінниччині в неділю почула по телебаченню, що можуть зупинити оформлення закордонних документів.

— Я давай дзвонити в паспортний відділ, — розповідає. — Та додзвонитися нереально. Довідка дає не ті телефони. Їду в область, а там черги.

Під кабінетом отримання та оформлення закордонних паспортів у Вінниці чекають 20 осіб. Дівчина в черзі говорить, що треба приходити після 15.00. Тоді не так людно.

Чиновники зазначають, що проблем із бланками на Вінниччині немає. Щодня по області в кожному відділі приймають майже 35–50 заяв. На Черкащині, Львівщині, Полтавщині, Чернігівщині документи теж видають за звичним режимом.

— Бланки поступають. Має вистачити тим, хто замовляв паспорт місяць тому. А людей, які приходять робити документи зараз, попереджаємо: їм може не бути, — каже Алла Левченко з відділу в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб при Полтавській обласній міліції.

Зараз ви читаєте новину «Можуть припинити видачу закордонних паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути