четвер, 20 лютого 2020 00:10

Можемо втратити більшість річок

Автор: NRCU.GOV.UA
  Тетяна Тимочко: ”Під дніпровськими водосховищами затоплено 709,9 тисячі гектарів земель. Знищено понад шість тисяч населених пунктів”
Тетяна Тимочко: ”Під дніпровськими водосховищами затоплено 709,9 тисячі гектарів земель. Знищено понад шість тисяч населених пунктів”

Торік в Україні загинуло все живе у 2140 ставках, озерах і річках. Риба, жаби, черепахи, бобри, качки зникли через забруднення води, кажуть у Національній екологічній раді.

— Щороку в українські водойми скидають майже 8 мільярдів кубометрів стічних вод. Понад 300 мільйонів насичені важкими металами, органічними й бактеріологічними забруднювачами, — говорить голова Все­української екологічної ліги Тетяна Тимочко, 64 роки. — Всі річки забруднені. Їхній природний баланс порушений. Втратили здатність до самоочищення.

Маємо майже 63 тисячі річок. Більшість забезпечують потреби населення у воді, хоча вони екологічно небезпечні. У деяких регіонах питна вода не відповідає нормам на 70–80 відсотків. Люди її споживають.

Яка ситуація з найбільшими річками?

— У Дніпро потрапляють промислові й комунальні стоки. А в басейнах Південного Бугу та Дністра — підвищений вміст сполук марганцю, міді, хрому, амонійного азоту. Забруднення малих річок теж небезпечне. Бо вода потім потрапляє у великі ріки.

Водойми забруднюються лише відходами промисловості?

— Також у них потрапляють комунальні стоки. Потерпають і через забудову прибережних смуг і заплав, намивання берегів, зведення гідро­електростанцій.

Річки України перетворилися на каскад водосховищ, які регулює людина. Під дніпровськими водосховищами затоплено 709,9 тисячі гектарів земель. Знищено понад шість тисяч населених пунктів, переселено більш як три мільйони людей.

Чому ніхто не контролює скидання відходів у ріки?

— У нас відсутня доліцензійна перевірка підприємств, що працюють у сфері небезпечних відходів. "Одноденні" фірми отримують ліцензії і починають скидати стоки в найближчу річку.

Як ще шкодимо водоймам?

— Через хаотичну забудову берегів знищуємо природні нерестовища риби, заплавні луки й протоки. На берегах садять сільськогосподарські культури. Тому з атмосферними водами в річку потрапляють добрива і ґрунт. Це зумовлює замулення та забруднення водойм, загибель риби.

Що буде за 5–10 років, якщо ситуація не зміниться?

— Гостро постане проблема якісної питної води. Можемо втратити більшість річок. Зміняться фізичні властивості та хімічний склад води. Відбуватиметься систематичне отруєння риби. Втратимо біологічне різноманіття.

Що робити?

— Треба впровадити в національне законодавство директиви ­Європейського Союзу стосовно охорони та управління водними ресурсами. Також ухвалити Закон України "Про заборону ввезення й реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів". Провести інвентаризацію підприємств у межах водоохоронних зон і прибережних захисних смуг. Обов'язково підключити їх до міських каналізацій.

Маємо спостерігати за станом річок, оновлювати очисні споруди, заборонити будівництво біля земель водного фонду та посилити нагляд за скидами підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Можемо втратити більшість річок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути