пʼятниця, 11 червня 2010 05:42

Мошкари багато через паводки

Українці потерпають від нашестя мошкари. Це дрібні мошки з отруйною слиною. Кусають вони усіх теплокровних істот. У людей та худоби можуть викликати сильну алергію.

— Кусаючи, мошки ріжуть шкіру, як ґедзі. У них короткий хоботок, через одяг не пролазить. Але комахи можуть добратися до гортані через ніс чи рот. Тоді можлива інтоксикація, опухнуть дихальні шляхи, різко підвищиться температура, почнеться блювота. В такому випадку людині потрібна негайна допомога лікаря, — говорить 49-річна Катерина Сухомлін, ентомолог із Волинського університету. — Від мошок на шкірі залишаються гульки розміром десь на 5 копійок. Тримаються вони до чотирьох тижнів. Змащуйте їх оцтом, спиртовим розчином чи мазями.

Кров"ю живляться самки-мошки. Вони швидко набирають жир. Самці їдять сік рослин та квітковий пил.

— Від самок часто потерпає худоба. Кожного року є випадки загибелі корів від алергії після них. У худоби опухає горло, і вона задихається. Багато корів подохло від мошкари у 60-ті. Цього року таких випадків ще не було.

Катерина Сухомлін каже, що мошкара дошкулятиме ще тиждень-два. Далі її стане менше. Минеться зовсім у вересні.

На полях, де пасеться худоба, ефективно запалити багаття із соснових шишок

— Цього року мошок надзвичайно багато через сніжну зиму та весняні паводки. Умови для їх розмноження сприятливі, бо вони люблять вологу і тепло. Зимують під водою, а на весну, коли ріка розливається, потрапляють на береги. Чіпляються за траву і дозрівають. Новонароджені мошки дуже голодні, і найкращою поживою є білок, що міститься у крові. Першими вилітають мошки роду шонбауерія. Білоруси проводили дослідження і назвали їх найотруйнішими. Тому весняні мошки кусючіші за літніх.

Від нашестя мошок особливо страждає Київська область.

— Дніпро — глибока судноплавна річка. Її ніхто не чистить, як наприклад, Прип"ять у нас на Волині. Очистка рослинності вздовж берега ріки — найпопулярніший спосіб позбутися комах. Тоді личинки не мають чим живитися. На полях, де пасеться худоба, ефективно запалити багаття із соснових шишок. Дим відлякує мошкару. Також її здуває вітер, тому пастухи обирають вітряні місця. Для людей єдиним порятунком є спреї та креми від укусів комах. І світлий одяг. На нього менше сідають.

Мошкара приносить користь у природі тим, що нею живиться риба, личинки бабки та волохокрильців.

Зараз ви читаєте новину «Мошкари багато через паводки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути