четвер, 11 лютого 2021 07:55

Морози стоятимуть до 20 лютого

Автор: REUTERS
  Столичні комунальниці відпочивають на лавці в центрі міста після прибирання вулиць від снігу 8 лютого. Того дня в Києві був сильний снігопад
Столичні комунальниці відпочивають на лавці в центрі міста після прибирання вулиць від снігу 8 лютого. Того дня в Києві був сильний снігопад

Із початку тижня в Україні вирує негода. У всіх регіонах снігопади й дощі. Ускладнюють погодні умови пориви вітру та ожеледь.

У столиці шар снігу на вулицях сягає 30 см. Спец­техніка не встигає прибирати дороги, утворюються затори. Автомобілі з заметів витягують бронетранспортерами, тракторами та поліцейськими позашляховиками.

— Понад 6,5 тисячі людей прибирають місто. Комунальники працюють цілодобово, — каже 45-річний Петро Пантелеєв, заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Людей просять не виходити з дому без необхідності, віддавати перевагу громадському транспорту, дітей лишати на дистанційному навчанні.

На Львівщині оголосили штормове попередження, в аеропорту скасували рейси. Відкрили 100 пунктів обігріву.

— Машиною поверталися з дружиною від родичів. Застряли. Викликали підмогу, — розповідає львів'янин Віталій Гордієнко, 35 років. — Доки чекали трактора, руки й губи посиніли. Із замету нас витягли через 3 години. Повернулися назад до рідні. Перечекаємо негоду в них.

У Мукачевому на Закарпатті мокрий сніг і дощі затопили кладовище. Воду відкачували рятувальники. Люди переймаються, що зіпсується питна вода, з'являться інфекції.

— Центральні дороги в нормальному стані, а тротуари — скло, — каже про ситуацію у Черкасах Матвій Руденко, 30 років. — Днями впав на проїжджу частину, мене ледь не збила машина. Получив сотрясєніє, вилетіла колінна чашечка.

Негода залишила без електрики 56 населених пунктів на Одещині.

Найбільше постраждали Білгород-Дністровський та Одеський райони. Електромережі й дерева вкрилися льодом. Від перепадів температури утворюється крижаний дощ.

У Волинській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській, Київській, Черкаській та Рівненській областях через снігопад обмежили рух вантажівок. У місцях відстою вздовж доріг зупинилися понад 3 тис. фур. Для них облаштовують намети, де можна зігрітися та поїсти.

— Начальник більше не бере замовлень. Боїться відпускати машини в заметіль, — каже водій вантажівки Олександр Борисенко, 53 роки. — Через сніг бачив купу аварії і сам попав. На слизькій дорозі легковик занесло на встрєчку. Мені довелося вивертатися, з'їхав у кювет. Був пустий. Пощастило, що машину не перевернуло. Витягувати фуру довелося спецтехнікою.

Така погода триватиме в Україні до 20 лютого.

— Чекаємо два циклони підряд. Перший буде менш активний. Другий, 12–13 лютого, — сильніший, — каже синоптик Укргідрометцентру 47-річна Наталія Голеня. — У західних і північних областях прогнозуємо снігопади. У центральних і східних — мокрий сніг. На півдні — дощ. Не обійдеться без ожеледі, налипання мокрого снігу та сильних поривів вітру. У більшості областей будуть хуртовини. Значно похолодає. Морози будуть по всій країні. Така погода триматиметься до 20 лютого. Із 15-го опадів буде менше, але холодніше.

Зараз ви читаєте новину «Морози стоятимуть до 20 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути