вівторок, 20 березня 2018 07:55

Морозна погода збережеться ще тиждень

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/Владимир Буга
  Протягом суботи-неділі у Дніпрі через снігопади паралізувало рух громадського транспорту. Люди по дві години проводили у чергах на маршрутку
Протягом суботи-неділі у Дніпрі через снігопади паралізувало рух громадського транспорту. Люди по дві години проводили у чергах на маршрутку

Снігопади й дощі пройшли в Україні ­17–18 березня. У більшості центральних і східних регіонів переважали хуртовини і сильні пориви вітру. Нічна температура опустилася до -10°C. Найхолодніше було на Чернігівщині і Сумщині — вночі до мінус 20°. На дорогах утворилася ожеледиця.

У Дніпрі за вихідні зафіксували двомісячну норму опадів — 62 мм. У місті погано їздив громадський транспорт — тролейбуси загрузали, маршрутки не з'явились на рейсах. На зупинках люди стояли по 2 год.

У селі Залужани Городоцького району на Львівщині від переохолодження помер 34-річний чоловік. Його тіло знайшли в полі.

У Полтаві 17 березня пройшов сильний дощ. Воду з дворів приватних будинків і вулиць відкачували рятувальники спеціальними автомобілями.

Вантажівки не пускали у столицю. В аеропорт "Бориспіль" із запізненням прибували літаки.

На Волині знеструмлено 19 населених пунктів.

До райцентру Калуш Івано-Франківської області прилетіли лелеки. Птахи повернулися після зимівлі в теплих країнах. Лелек у снігові знімали на мобільні місцеві жителі й туристи. Викладали світлини у соцмережах. Приносити птахам їжу. Лелеки здатні пережити кілька днів негоди й морозів. Головне, аби були харчі, кажуть орнітологи.

— У березні відбувається перебудова зимових процесів на літні. Торік цей місяць був надзвичайно теплий. Бувало й до плюс 25 градусів, — пояснює завідувач відділу синоптичної метеорології Гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, 52 роки.

— Цьогоріч холодно. Це пов'язано з різкими перепадами в атмосфері, що зумовлені зміною циркуляції повітря. Планета нерівномірно нагрівається. Є полюси, де температура низька, і зона екватора, де вона висока. Зараз це призводить до того, що південні повітряні теплі маси йдуть на північ. Вони несуть рясні опади. А північний холод поширюється далеко на південь. Від цього й виникають перепади, що ми спостерігаємо нині.

Морозна погода збережеться ще тиждень. Весна прийде після 25–27 березня.

Протягом 30 років спостерігаємо глобальне потепління. І на майбутнє не слід чекати сніжних морозних зим. Холодний період скорочується. Опади будуть здебільшого у вигляді дощу, а не снігу.

Останні 15 років аномально високі температури в Україні фіксують і взимку, і влітку. 2010-го у серпні було +42°С.

Зараз ви читаєте новину «Морозна погода збережеться ще тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути